петък, ноември 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Кръгова икономика на практика: Зелен метан в помощ за опазване на околната среда

Сицилия ще стане първата провинция, произвеждаща въглеродно неутрални вина

„Нашата реколта е съвсем конкурента и нямаме притеснения„Нашата реколта е съвсем конкурента и нямаме притеснения
108Четения

Учени от университета на италианския град Перуджа демонстрираха, как от въглеродния диоксид, отделян при ферментацията на виното се произвежда синтетичен метан, съобщи порталът tp24.it. Целта на проекта според неговите автори проф. Стефано Фалчинели и инженер Андреа Капричоли е да се произведе въглеродно неутрален синтетичен метан (зелен метан), който да замени нормалния дизел с петролен произход, използван от сегашните трактори в процеса на отглеждане на лозя. Това е един конкретен пример за кръгова икономика, приложен към селското стопанство.

Синтетичният метан се произвежда от специализирана инсталация за метанизация, реактор, в който въглеродният диоксид и водородът се комбинират за получаване на метан. Производството на водород, необходим за реакцията на метаниране, се осъществява чрез водна електролиза с предимството, че може да се използва излишък от електричество в мрежата, като този на вятъра или фотоволтаични системи. Източникът на въглерод, използван в реакцията, в този случай е CO 2, идващ от ферментацията на мъстта, като всъщност се получават около 90 грама метан за всеки литър ферментираща мъст.

Годишното производство на вино само в провинция Трапани възлиза на около 2 млн. хектолитра. Инсталацията за метанизация се състои основно от две секции: първата за разделяне и съхранение на CO 2, идваща от ферментацията на гроздова мъст, втората секция за производство на синтетичен метан, съставен от своя страна от електролизатор на производство на водород и “реактор за метаниране. Отпадъкът от реакцията на метанизация е чист електролитен кислород, който е полезен в много сектори. За да се тества системата на място, във винарна в провинция Трапани е инсталирана система за улавяне и съхранение на CO 2.

Сицилия е на преден план по отношение на кръговата икономика. Първото и конкретно приложение на кръговата икономика в региона и в частност на лозаро-винарския сектор беше демонстрирано по време на дейностите по европейския проект Vienergy, финансиран от оперативна група от Италия и Малта и приключил през 2015 г. Ръководител на проекта беше Регионалният институт по вина и Oli di Sicilia, която е провела проучвания за възможността за повторно използване на всички отпадъци от лозаро-винарския сектор за получаване на вторични суровини и енергия. По-специално, най-важната и иновативна стъпка, свързана с кръговата икономика, беше възможността за производство на синтетичен „зелен метан“ чрез конвертиране и използване на въглеродния диоксид при ферментационните процеси. Зеленият метан ще се използва за отглеждане на лозя чрез пълно заместване на изкопаемите горива. Всичко това ще направи продукта „вино“ без въглерод, т.е. без никакво въздействие върху околната среда във фазите на производство и дистрибуция. Инициативата, реализирана в проекта Vienergy от енолога Марио Рагуза, демонстрира достатъчно, че устойчивото производство на вино е постижима веднага и Сицилия ще бъде първият лозарски регион в света, който ще може да се похвали с квалификацията „вино без въглерод“. Проучванията продължиха с младия стартъп “I Nuovi Mille”, който в последната реколта кампания предприе стъпки за възстановяване и съхранение на CO2 от ферментация в престижните изби.