понеделник, юни 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Лидерите на ЕС се споразумяха с Мей за гъвкава отсрочкя на Бпекзит до 31 октомври

Лондон може да промени стратегията по излизане от Общността

Дават права за преговори на браншовите организации с търговските веригиДават права за преговори на браншовите организации с търговските вериги

Лидерите на  ЕС-27 и британският премиер Тереэа Вей се спазумяа загъвкаво излизане на Великобритания от Съюза обсо 31 октомври, съобщава  БНР. Това написа  в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.”През това време ходът на действията ще бъде изцяло в ръцете на Великобритания. Тя все още може да ратифицира споразумението за напускане, като в този случай удължаването ще бъде прекратено. Може да преразгледа и цялата стратегия за Брекзит, което може да доведе до промени в политическата декларация, но не и в споразумението за напускане. До края на този период Обединеното кралство ще има и възможността да отмени чл. 50 и да се откаже напълно от Брекзит”.б, каза по-късно на пресконференция той.

Тереза Мей заяви, че Европейският съюз е изпълнил нейното ключово искане в споразумението за шестмесечно удължаване на срока за Брекзит да бъде включена клауза за ранно напускане на общността:

“Продължавам да вярвам, че трябва да напуснем Европейския съюз със сделка възможно най-скоро. Удължаването може да бъде прекратено в момента, в който бъде ратифицирано споразумението за напускане, което беше основното ми искане. Това означава, че ако успеем да напуснем ЕС в първите три седмици на май, не трябва да участваме в европейските избори и може официално да напуснем през юни”.

“Знам, че много хора бяха притеснени, че поисках това удължаване. Досега Великобритания трябваше да е напуснала Европейския съюз и искрено съжалявам, че не успях да убедя парламента да одобри сделката. Изборите, пред които сме изправени сега, са тежки и времевата рамка е ясна. Така че сега трябва да продължим с усилията си да постигнем консенсус по сделка, която е от национален интерес”, добави още Тереза Мей.