четвъртък, август 6, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Любомир Дацов: Движим се с двойно по-ниска скорост от останалите страни членки на ЕС

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сделката за бюджета на ЕС е провал, счита финансистъ

159Четения

През последните години скоростта на догонване на ЕС е два пъти по-ниска, отколкото преди да влезем в ЕС. Това не означава, че ЕС ни е забавил, а по-скоро обратното, че има какво да се желае по отношение на ефективността и на начина на управление на евросредствата“, това заяви в коментар за БНР финансистът и бивш зам. финансов министър Любомир Дацов. Той коментира сделката постигната в Брюксел между лидерите на страните членки на ЕС за бюджета за следващия седемгодишен период и кризисния фонд за справяне с последиците от коронавируса.

Всъщност разпределението на средствата от бюджета не е дело на един определен човек, а е на база на един общ механизъм и на принципите, които са заложени“, допълни още финансистът. Според него на фона на предходните години хората все повече си задават въпроса, защо ефектът от тези фондове е толкова незадоволителен.

Дацов оцени сделката като провал, защото са пренебрегнати всички принципи на върховенството на закона както и обвързването на достъпа до фондовете с провеждането на съответните реформи. Това са го доказали и широките усмивки на лидерите на Полша и Унгария, чиито държави основно се визират като неспазващи принципите на върховенството на закона. По думите му шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен не е успяла да прокара идеята си за повече пари за здравеопазване и някои други политики като научните изследвания и фонда за спасяване на европейски предприятия със структурна важност, които са доста по-ефективни. За сметка на орязването на тези политики са били повишени средствата за земеделие и кохезия. „Важното е обаче, какви механизми ще бъдат приложени на разпределение на средствата и на одобрение на програмите“, уточни финансистът.

Субсидиите в селското стопанство делят българите на бедни и богати

Противно на повечето очаквания, че данъчната система е основна причина за разделението на бедни и богати у нас, Dacowсмята, че субсидиите за селското стопанство сa направили много повече за разделението на хората на такива категории. „Механизмът който позволява концентрация на ресурси в много малко хора при ограничени други ресурси с ниска ефективност на тези средства и възвращаемост за икономиката задълбочават разделението в обществото“, казва още той. И допълни: „ Не става дума за едни пари. Текущият модел показа значителен недостатък. Той води до това, че се действа за обезлюдяването на населените места и промяната в съотношенията град – село. Тези помощи за селските райони и фермерите вместо да стимулират устойчивото развитие на селското стопанство, стимулират, аз го наричам, „американското земеделие“ – земеделие с машини и малко работна ръка, базирано на четири основни продукти“.