сряда, юни 26, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Лондон официално поиска отлагане на Brexit

Депутатите отКамарата на общините гласуваха за удължаване срока на чл.50 от лисабонския договор

Освен от европейски субсидии те ще се лишат и от евтина работна ръкаОсвен от европейски субсидии те ще се лишат и от евтина работна ръка
524Четения
NivaBG.com

Депутатит от Камарата на общините поискаха официално отлагането на член 50 от Лисабонския договор, а с това и излизането на Великобритания от ЕС, информира БНР. Искането на премиера Тереза Мей беше подкрепено от 421 депутати.  Гласуването означава, че Тереза Мей може да поиска отлагане на Брекзит до 30 юни, ако депутатите подкрепят сделката й при трето гласуване следващата седмица. В противен случай отлагането ще бъде за по-дълго време. В крайна сметка всичко ще зависи дали ЕС ще приеме мотивите за отлагането.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви след гласуването, че Мей трябва да приеме, че нейната сделка и излизането без сделка не са осъществими. Правителството ще има възможност да си отдъхне, тъй като всички предложени от депутатите поправки, най-важната от които беше предложението за поемане на контрол върху Brexit от страна на парламента, бяха отхввърлени. Не беше приета и поправката за провеждне на нов референдум.

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние написа в Туитър, че е решен да защитава интересите на Съюза и да изгради амбициозни бъдещи отношения между Общността и Обединеното кралство възможно най-бързо.  Говорител на Европейската комисия подчерта за пореден път, че отлагането на Брекзит трябва да бъде одобрено от всяка от 27-те страни-членки на ЕС.

 

NivaBG.com