неделя, октомври 13, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Ловът на глигани започва от средата на септември

Променят закона за лова

Производители на картофи от Родопите алармират за напаст от глигани по нивитеПроизводители на картофи от Родопите алармират за напаст от глигани по нивите
391Четения
NivaBG.com

Груповия лов на дива свиня през тази година ще започне още в средата на септември. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев по време на срещата на ръководството на МЗХГ с Националното сдружение на общините в република България, която се провежда и в момента във Велико Търново.

„Има воля да се открие груповият лов за диви свине към средата на септември и да продължи още два месеца след приключване на обичайния срок, който е втората седмица на януари“, каза Добрев пред кметовете в залата. Българските ловци да не се притесняват, ако открият трупове в гората, а да съобщават за тях, призова зам.-министърът. В подобна ситуация ловът ще се ограничава до два месеца.

Изменението на началната дата за лов и удължаването му ще бъде възможно след като бъдат приети от депутатите промените в Закона за лова, които бяха внесени в Парламента на 6 август от депутата Александър Сабанов.

Тази поправка в закона бе и по предложение от преди година и половина на Инициативния комитет за защита правата на ловците, с председател Евгени Абаджиев, който събра подкрепа от над 45 000 подписа на български ловци, желаещи груповия лов на дива свиня да започне през септември и да бъде удължен поне до края на януари. Подписката бе внесена в Народното събрание на депутати от различни партии, членове в земеделската комисия, които обещаха пълна подкрепа.

NivaBG.com
Виктор Павлов