вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Лозарите с най-много щети след бурята в Бургас и Поморие

Д-р Димитър ГайдарскиД-р Димитър Гайдарски

Лозарите са констатирали най-големи щети след преминалата в събота буря над Бургас и Поморие, информира БНР. Засегнати от бедствието са над 1 000 декара, като е унищожена продукция от над 1 млн. тона. Очаква се от днес да започне описването на щетите по лозята от специална комисия.

Ситуацията е много тежка, каза един от засегнатите лозари Младен Върбанов: „За съжаление червените сортове масово са поразени. Някои по-късни бели сортове като „Юни блан“ и „Димят“ основно. Загубите са големи, лошото е, че ураганният вятър събори телените конструкции и се налага да се увеличат разходите за възстановяването им.“

„Пострадалите стопани следва максимално бързо да подадат заявления пред областната служба „Земеделие и гори“. В община Поморие е организирана приемна за да се улеснят хората“, заяви областният управител на Бургас Мария Нейкова. Междувременно от аграрното ведомство обещаха подпомагането за пострадалите винопроизводители да бъде изплатено в най-кратки срокове след обработване на констативните протоколи. Оттам напомниха, че заявление за компенсации могат да се подават до десет дни след настъпване на събитието.