сряда, септември 23, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

М. Степанчева: Намаляването на обвързаната подкрепа ще унищожи животновъдството

Дават се субсидии за биопроизводство, които се изнасят навън

822Четения

Днешната дискусия относно детайлните промени в ОСП след 2020 година и архитектурата на финансирането по различните стълбове на подпомагане предизвика оживени изказвания от страна на бранша.  Мария Степанчева председател на Асоциацията  на биволовъдите каза, че страната ни трябва да отстоява извоюваните 13 плюс 2% обвързана подкрепа, в противен случай животновъдството у нас ще бъде ликвидирано.  „Обвързаната подкрепа е много важна за нас и за другите приоритетни сектори като плодове и зеленчуци. Настояваме запазване на нивото на обвързаната подкрепа, въпреки че бяхме говорили дори за повишаването му на 18-20%”, каза тя.

Намаляването на обвързаната подкрепа според нея ще удари тези сектори. „Това ще се усети през  следващите години. Имайте предвид, че масово се разпродават животни , а в сектора са ангажирани основно хора над 55 години. Когато си отидат няма да остане никой, защото едва 8% от заетите в животновъдството са млади”, продължи тя. Ако се продължи с тази политика според нея, след няколко години ще могат да се освободят средства за останалите сектори в земеделието.

Освен това като се сложи таван и на обвързаната подкрепа според нея, ще могат да се субсидират само онези с 4-5 000 декара земя. „Този който има повече земя, ще участва по първи стълб на подпомагане, но ще може да се включи и към компенсаторните плащания по втори стълб, докато тези които гледат животни ще вземат една част, но не могат да се включат за подпомагане по втори стълб заради това  че нямат земя. Тя даде пример с биоживотновъдството.

„Тези които имат хиляди декари  с пшеница участват в биологичното производство и изядоха бюджета за агроекология, а животновъди които затварят цикъла на биопроизводство остават без подпомагане  заради изчерпани средства”, каза още тя. От аграрното министерство и дали отговор, че с това се запазвала земята. „Даваме пари за това не биопроизводството да отива по-нататък във веригата, а да се изнася извън страната, а този който има земя и животни на този етап е невъзможно да получи подпомагане”, допълни Степанчева.

Марио Милушев коментира, че в рамките на ЕС има страни , които са настояли дори за премахване на обвързаната подкрепа, защото нарушавала конкурентноспособността на земеделските производители. Според него по отношение на предложените тавани идеята на Брюксел  е, че не може само по  един компонент на подпомагането по първи стълб да има таван, иначе може да се получи заобикалянето  му.

NivaBG.com