петък, септември 18, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

М.Степанчева: Съмняваме се за картелни споразумения заради повсеместен спад на цените на млякото

Биволовъди и говедовъди си искат обещания от агроведомството „де минимис”

536Четения

„Съмняваме се за картелни споразумения поради повсеместен спад на цените на млякото у нас”, каза на пресконференция в БТА в Хасково Мария Степанчева, председател на асоциацията набиволовъдите. Според нея  животновъдите у нас са в отчайващото положение заради неблагоприятните климатични условия , които  възпрепятстваха  косенето на люцерната. Причина за това е липсата на валежи през зимата и обилните дъждове в началото на пролетта.

„Не вярвам пазарът да е дал такова отражение, че цените на млякото да паднат толкова много”, каза още тя, и даде пример с цените на биволското мляко, които спрямо миналата година са паднали с 20 ст. До 1,20 лева за килограм. Спад има и в цената на кравето мляко, докато при овчето изкупната цена се движи между 1,30 и 1,40 за килограм.

Тя припомни, че от аграрното ведомство още през миналата година са получили увещания биволовъдите и говедовъдите да поучат подкрепа по „де минимис”, от която са се отказали тогава заради проблемите в овцевъдството. „Ние сме крайно притеснени, че бюджетът по „де минимис” през 2019 г. е прекалено  малък, и изчисленията ни са, че на животно биха се паднали по 20-тина лева. В същото време нарастват цените на всичко  което рефлектира върху животновъдството- цените   на зърното и фуража, ел. енергията и водата, което повишава и себестойността  на продукцията ни”, добави Степанчева.

Очакванията за спиране на националните доплащания след 2021 година и при липса на достатъчно субсиди по другите пера, ще допринесат  до още по-голямо утежняване на сектора.

NivaBG.com