петък, май 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Мая Манолова внесе жалба в КС срещу Закона за горивата

Заради предишния законопроект зърнопроизводителите излязоха на протест

От 11 до 29 септември в общинските служби „Земеделие” ще се приемат заявления за по-евтин газьол
220Четения
NivaBG.com

Омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд (КС) срещу промените в Закона за горивата,съобщи btv. По думите й в новите текстове са заложени непосилни изисквания – за висок уставен капитал от 20 000 лв. за малка бензиностанция и един 1 млн. лв. за търговци на едро.

Общественият защитник определя като „абсурдни” записаните точки, които определят минимум бутилки, с които трябва да разполагат търговците на газ.

В жалбата се посочва още, че може да се стигне до фалити на дребни търговци на горива. Според Мая Манолова те нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, а също и удар срещу българските граждани като потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма.

Заради предишния законопроект зърнопроизводителите  излязоха на протест. В момента  собствениците на обекти за зареждане на селскостопанска техника с гориво да се впишат в бъдещ национален регистър в Министерството на икономиката. Освен това стопаните ще трябва да водят и личен регистър за всяко зареждане на земеделските машини.

NivaBG.com
Виктор Павлов