вторник, юли 14, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Мариана Милтенова: Вече ни считат за неудобни в аграрното министерство

Опасяваме се дали националния стратегически план ще бъде разработен по най-справедливия начин

627Четения

„Представители  на бранша се опасяват, дали националния стратегически план за новия програмен период на ОСП ще бъде разработен така, че средствата да се разпределят по най-справедливия начин”, каза по време на дискусията по представяне на ОСП вчера Мариана Милтенова, председател  на Съюза на градинарите.. Анализите на прилагането на СЕПП в последните два програмни периода по думите  и са показали, че се е стигнало до дисбаланс между отделните подсектори в земеделието.

Според нея съществуват предпоставки за манипулации от страна на  групите, които ще разработват стратегическия план по прилагане на мерките за подпомагане след 2020 година, като може да се стигне до неправилно определение на приоритетите. „Предложените тавани на плащанията е добре да се приложат, но трябва да се вземат мерки срещу изкуственото разделение на стопанствата. В противен случай средствата ще отидат отново в едни и същи хора”, каза още Милтенова.

Заради  тяхното предложение за разпределение на плащанията на база процент произведена продукция, сектор Плодове и зеленчуци вече е игнориран от администрацията в министерството, и неговите представители  вече се елиминират от общите срещи с браншовите организации.  „Трябва да се намерят начини за един по-сериозен контрол  на средствата, за да може хората у нас които работят, да получават адекватно подпомагане за да са адекватни и доходите им”, допълни тя.