четвъртък, февруари 22, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Мариела Йорданова: Брюксел призна че има грешки в Зелената сделка

Мариела Йорданова

Ние като фермери имаме нужда от нови инструменти които да ни позволят да произвеждаме екологично, казва браншовичката

 

Госпожо Йорданова, с оглед на това че Зелената сделка претърпя фиаско какви са опциите за ревизирането и ?

Всички земеделски производители в Европа са в трудно положение. Протестите им се катализираха допълнително и от войната в Украйна, но Европа сгреши при формирането на Зелената сделка. Казано по нашенски постави каруцата пред коня. Тя сега създава голямо недоволство сред фермерите, и ако се признае, че е претърпяла провал, нещата трябва да се поставят на новите реалности и новата структура на земеделието в Европа в същото време трябва да се отчита приемането на Украйна , защото за нас няма съмнения дали а кога тя ще стане фактически член на съюза. Ето защо Зелената сделка трябва да стъпи на иновациите и технологиите, а решенията да се вземат не под натиска на зеления екстремизъм.

Ние фермерите често казваме, че няма как да работим на зелено, когато от много години вече сме на червено. Искаме да се отключи потенциала на фермерския експерт, защото браншовите организации вече изпреварват по експертиза чиновниците и администрацията включително и европейската. Да се даде възможност за отключване на научния потенциал, и да получим нови инструменти за справяне с промените в климата и замърсяването на околната среда. Един от тези инструменти е въглеродно независимото земеделие и новите геномни техники.

Надяваме се решението за прилагането им да се вземе много бързо от ЕП въпреки необоснованата и неекспертна съпротива на псевдонаучни и екологични организации. Ние имаме нужда от нов инструмент защото трябва да произвеждаме екологично, но това да не става с цената на фалити на цели сектори и земеделски стопанства. Ако трябва да заключим на протестите в последните три дни излизаха недоволните, а сега започват да излизат отчаяните, защото отчаянието е повсеместно.

Споменахте зеления екстремизъм в Европа. Какво ще направите обаче ако в новия ЕП влязат повече представители на популистки партии?

Надяваме се че опареният европеец е прагматичен и поумнял и ще вземе правилното решение.

Казахте че приемането на Украйна в ЕС е въпрос на време. Вие като бизнес как се подготвяте за този момент?

Трябва да се случат две неща. Или в Украйна да се приемат нашите правила на производство които на европейско ниво са твърде радикални. Ние от 15 години сме в тежки забрани и отпадане на активни вещества и цели групи препарати и правила и екологичнни норми които водят до значително оскъпяване на продукцията ни. Другото е либерализация на нашето производство, защото трябва да се върви към дерогация на непроизводствени площи, което означава ревизия на Зелената сделка, към разрешаване на препарати за растителна защита, забранени в ЕС, но разрешени в Украйна. Освен това като общо семейство Европа трябва да търси възможности ние да получим дивиденти от кризата с Украйна и да се търси общ пазар на украинска и европейска аграрна продукция, произведени под общи правила.

Дали Брюксел е признал, че е направил грешка по отношение на Зелената сделка?
Урсула фон дер Лайен го потвърди онзи ден когато се предложи отлагане влизането в сила на регламента за намаляване на пестицидите.

Очаквате ли след 2027 година да има промяна в модела на подпомагане защото явно той се оказва сбъркан по някакъв начин?

Зависи от това какъв бюджет е готова да отдели Европа за селскостопанската политика, но директните плащания при наличието на Украйна в ЕС се обезсмислят и стават невъзможни и моделът при всички случаи ще се промени.

Сегашният модел не стимулира обединяването на фермерите особено в страни като нашата. В този смисъл предвиждате ли в бъдеще по-голяма част от бюджета за земеделие да отива към организации и групи на производители?

Ако това се случи ще означава ново окрупняване на земеделския бранши това може да се случи тогава, когато държавните членки узреят за това, администрирането на политиките да се прехвърли към браншовите организации. Държавата да делегира права на тези организации. Само тогава фермерите биха намерили смисъл да се ссдружават, защото в края на крайщата не всичко е пари.

В интервюто са използвани въпроси и на колеги от други медии