сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Марияна Кукушева: Хлябът няма да поскъпне драстично

Проблем в сектора са не цените на житото и енергията, а огромният сив сектор

Повишаването на цената на природния газ и еленергията не би трябвало да се отрази на цената на хляба. Той е бързо оборотна стока, а разходите, които представляват сериозна част от неговата себестойности, са транспортните,заяви Мирияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите,цитирана от Марица.бг.

Тя допълни още,че хлябът е пазарен продукт, той не е субсидиран от държавата и не изпълнява социална роля. Като бързооборотна храна обикновено в цената, която плаща потребителят, той не е наясно и не знае, че доставната цена на хляба представлява едва 60% от цената, която се плаща в магазина. 20% са ДДС, а други 20% остават за търговеца. Те обаче също се плащат от крайния потребител. Обикновено хлебопроизводителят печели 1 стотинка, а понякога и по-малко от самун. В някои случаи хлябът се продава и под себестойност, защото за никого не е тайна, че в този бизнес има огромен сив сектор. Това е храна, която се произвежда през нощта и се реализира в рамките на обедните часове. Засега контролът не успява да се справи с този сив сектор.

Вероятно има тенденция хлябът да се увеличи в някои малки бутикови обекти, каквито сигнали има за Пазарджик и Хасково. Обикновено те първи реагират на обявените от КЕВР нови цени на енергията. При тях цената на тока се отразява веднага на цената на крайния потребител. Като цяло такава масова тенденция в държавата няма. Пазарът на хляб е много динамичен и конкуренцията е изключително голяма. При него няма единна цена, нито минимална, нито максимална, и се определя индивидуално от всеки производител.

Но да напомня, че цената на хляба се изчислява по формулата 1:2:4, т.е., ако цената на основната суровина – пшеницата, е единица, то на брашното трябва да бъде удвоена, а на крайния продукт – хляба, да се учетвори спрямо цената на пшеницата. Към последния акцент – 4, тази цена в България все още не е постигната. И въпреки това отново стои на дневен ред нашето предложение за диференцирана ДДС ставка на хляба. Това не само няма да покачи цената на хляба, но и ще го поевтини, ако ДДС ставката в рамките на 5% се заложи в бюджет 2019.

Всяка година на полето има някакво природно бедствие, което в различна степен влияе на реколтата. Миналата година имаше суша и тя също засегна някои райони. Тази пък има дъждове. Така или иначе реколтата, която очаква България като зърнодобив, е достатъчно добра и по прогноза ще бъде над 5 млн. тона. За качеството е рано да се коментира и евентуално за цена, която ще се определя и от качеството. Но ние традиционно произвеждаме пшеница с изключителни хлебопекарни качества. Затова успяхме да си върнем традиционните пазари за страната, каквито са арабските пазари.

Виктор Павлов