неделя, март 29, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

MARS: Дефоцитът на влага в почвата оказва влияние върху развитието на посевите в Югоизточна Европа

Експертите очакват спад в средните добиви отаграрните култури от Испания до Румъния и България

Гардоприм Плюс Голд

Дефицитът на влага възпрепятства развитието на посевите и е предпоставка за спад в средните добиви от основните зърнени култури в някои страни на Югоизточна Европа, информира UkrAgroConsult, позовавайки  се на последните оценки на експертите от Европейската агенция за мониторинг на аграрните келтури -MARS. Те очакват по-слаби  средни добиви за Испания, Италия, Гърция, Румъния и България.

Стресът който преживяват посевите в тези страни контрастира на фона на задоволителното състояие на посевите в останалите региони на континента. Прогнозата за средните добиви от мека пшеница в ЕС през април беше намалена незначително до 600 кг/дка. и остава с 6,8 % над средния петгодишен показател.

Средните добиви при ечемика  през 2019 г. също се запазват със 7,4% над средния показател, като се очаква да достигнт до 495 кг/дка. . Експертите очакват известно подобрение в състоянието на посевите с пшеница в Румъния заради прогнозираните там валежи. Негативно влияние за развитието на посевите с царевица пък ще окаже недостигът на вода в основни водоисточници на страната.Посевната кампания при царевичата във Франция ще се забави заради проливните дъждове в югозападните региони.

NivaBG.com