неделя, септември 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

MARS: Късните валежи няма да се отразят позитивно на пролетниците

Торене на царевица през пролеттаТорене на царевица през пролетта

Падналите през втората половина на август и началото на септември дъждове няма да се отразят благотворно на пролетните култури, тъй като са дошли прекалено късно, пишат в редовния си месечен доклад експертите от Европейската агенция по мониторинг на аграрните култури (MARS). Заради продължилото засушаване в някои райони на Стария континент, те отново редуцираха надолу своите оценки за средните добиви от основните земеделски култури. Така например дъждовете спомогнаха за намаляване на дефицита от влага в почвата в северните части на Италия, докато в централните и северозападни части продължават да изпитват последиците от сушата. Дългият период на засушаване и дефицит на влага в почвата според тях ще се отразят на добивите от царевица за фураж и за силаж, захарно цвекло както и на картофи в страните от Бенелюкс, части на Германия и Хърватия. Двете горещи вълни в Унгария и Румъния допълнително са повлияли негативно върху вече отслабените пролетни култури. Падналите в средата на август валежи ще подпомогнат най-вече сеитбената кампания при есенниците.

Сухите почви вече затрудняват сеитбата в някои части на Северна Европа, докато в южните части на Полша кампанията се затруднява от прекалено влажни условия. Продължаващото засушаване в Испания засилва опасенията за негативно влияние на климатичните условия и през следващия сезон поради силен дефицит на влага в почвите и нуждата от много повече валежи от обикновено за запълване на водните резервоари.

В края на август и първата десетдневка на септември експертите отчитат по-влажни условия от нормалното в регионите на Балканския полуостров, части от Скандинавието и части от Централна и Западна Европа. В големи части на континента измерените средни температури са надвишавали нормата с между 0,5 и 2 градуса като в големи части на Испания, Франция, Великобритания, Бенелюкс и др. са надминавали нормата дори с 4 градуса. В големи части на Иберийския полуостров, части от Германия, Нидерландия, Балтийските страни, Южна Финландия, части от Русия, Беларус и Турция падналите валежи са били с до -50% под обичайните за сезона количества.

За периода между 15 и 24 септември експертите прогнозират по-интензивно валежи предимно над Балканите. Температури с до 8 градуса над средните се очаква да има по черноморското крайбрежие на Румъния и България, Иберийския полуостров , , южните части на Гърция и Италия и Турция. Максималните температури в тези региони се очаква да достигнат между 28 и над 30 градуса. В Централна и Западна Европа се прогнозира хладно време с температури с между -8 и -6 градуса под средните за сезона.