понеделник, декември 5, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

MARS намали перспективите за доходност от производството на основните култури в Европа

Около 250 хил. декара са попадналите площи под вода в следствие на последните интензивни валежиОколо 250 хил. декара са попадналите площи под вода в следствие на последните интензивни валежи

В юнския си бюлетин експертите от Европейската служба по мониторинг на аграрните култури леко намалиха своята прогноза за доходността от отглежданите основни култури в Европа. За трети пореден месец заради обхваналото големи части на континента засушаване, те намалиха прогнозите си за средните добиви от есенни култури. Според тях нивото на доходност от производството на пшеница и ечемик към момента се намира малко под средното за последните пет години. Прогнозите за царевицата, рапицата и слънчогледа макар и също намалени, остават малко над средните петгодишни стойности.

Засушаването в Европа е оказало най-силно въздействие върху развитието на посевите особено в онези части на континента, където е било комбинирано с вълна от горещо време и високи температури. В региона на Балтийско море отрицателно въздействие върху развитието на посевите е оказало по-студеното от обичайното за сезона време. Най-голяма ревизия от 5% е направена в оценката за добивите от твърда пшеница в Южна Европа. Намаляване в оценките за добивите от мека пшеница е направена за 13 от страните производители сред които Унгария Румъния Полша и Франция. Засушаване съчетано с високи температури през отчетения период е регистрирано в райони на Франция, Италия и Испания.

Горещото време е оказало отрицателно въздействие върху развитието на царевицата и слънчогледа в Италия, докато във Франция към момента са засегнати само есенните култури. Дефицитът на дъжд и високите температури са се отразили върху развитието на пролетните култури в Испания. По-малко валежи са регистрирани и в някои части на Германия и Полша, което е имало негативно влияние върху развитието на есенниците. Добивният потенциал при есенните и пролетни култури е намален и в Румъния и Украйна, където постоянният дефицит на валежи премина в трайно засушаване.

Високите температури в Турция от началото на месеца са довели до ускорено развитие на посевите и намаляване на времето за натрупване на биомаса от есенните култури намиращи се във фаза на цъфтеж

Дългосрочните прогнози на експертите показват, че времето през периода юли-септември ще се запази по-топло от обичайното за Иберийския полуостров, Италия и Балканския полуостров, което ще доведе до задълбочаване на засушаването.