понеделник, декември 4, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

MARS очаква по-добри средни добиви при зърнените култури през 2018 г.

Експертите прогнозират спад в средните добиви при царевицата

Европейската агенция за мониторинг на аграрните култури (MARS) прогнозира по-добри средни добиви при зърнените култури в ЕС 28, съобщава topagrar. Експертите дават прогнози за по-високи средни добиви за всички зърнени култури с изключение на царевицата, при която се прогнозират с 2,1% по-слаби добиви до 764 кг/дка.

Средните добиви при пшеницата се оценяват на 619 кг/дка, което е с 1,3% над добивите през 2017 година. При зимния ечемик се очакват с 1% по-високи добиви- до 605 кг/дка. Подобни добиви ще надвишат средния петгодишен показател с 4,5%. Още по-високи средни добиви експертите прогнозират за летния ечемик (+6,2%) до 431 кг/дка.

При маслодайните култури от MARS се фокусират основно върху рапицата, чиито средни добиви се оценяват на 319 кг/ дка (+1,8%).

Според експертите развитието на посевите в редица части на Европа през април е обуславяно от сухо и топло време като развитието на пролетниците върви добре. Високите температури в северните, централни и източни части на континента доведе до повишаване на необходимостта от повече вода за растенията, което не винаги можеше да се компенсира от натрупаната в почвата влага. В  Италия се стигна до намаляване на периода на наливане на зърното при твърдата пшеница, докато влошените условия в началото на пролетния сезон в комбинация с последвалите високи температури доведоха до поява на септория при меката пшеница и заболявания при ечемика (Helminthosporium и Rhynchosporium). Освен това състоянието на посевите според отделните региони е много различно.