понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

MARS отчита контрасти в климатичните условия в Европа

2500 дка посеви със зърнено-житни култури унищожени от пожари досега2500 дка посеви със зърнено-житни култури унищожени от пожари досега

От агенцията запазват прогнозите за добивите от новата реколта над нивото за последните пет години

В редовния си месечен доклад експертите от Европейската служба по мониторинг на аграрните култури (MARS) отбелязват че в разглеждания период април-май, климатичните условия на континента са останали контрастни с влажно време в редица страни на Западна и Северна Европа като Италия и Дания. В тези страни се очакват потенциални негативни въздействия върху добивите заради благоприятните условия за увеличаване на вредителите и и щети върху посевите.

Отбелязва се подобрение на прогнозите за добивите от зимни култури в Испания и Португалия и намаляване на оценката за Унгария и Италия. Въпреки това общо за ЕС реколтата от основните култури през новия сезон се очаква според тях да е над средната за последните пет стопански години.

Рязкото застудяване през втората половина на април доведе до негативни последици за лозовите масиви и овощните градини в различни европейски страни, като се очакват по-сериозни щети за едногодишните култури. Най-силен температурен спад е бил регистриран в края на миналия месец в някои южни части на Германия, граничните с нея региони на Полша и Чехия и южните части на Финландия.

Запазването на топло и сухо време в Италия е оказало негативно въздействие върху развитието на зимните култури. Съчетанието на студено време и липса на валежи пък определено ще доведе до по-слаби добиви от зимни култури в Русия.

В доклада си експертите отбелязват, че топлата пролет е била прекъсната от влажно и студено време през април с по-влажно време на места в Източна и Западна Европа и на Балканите. В някои региони на Италия и на Балканите през миналия месец са били измерени температури надвишаващи с до 4 градуса обичайните за сезона. В страни като Норвегия и Швеция пък са били измерени температури с до 6 градуса под обичайните сезонни стойности.

На редица места в Европа през втората половина на април, когато е настъпило застудяване, са били измерени отрицателни температури. В региона на Бенелюкс, Германия, части от Франция и Дания през този период са паднали валежи, чиито количества надвишават обичайните за сезона с до 150%. Според експертите втората половина на април за редица европейски страни, в това число и България е записан сред тези с най-голяма влажност от 1991 година насам. По-сухи са останали климатичните условия в някои части на Италия Испания и Западните Балкани.

Дългосрочната прогноза показва най-вероятно запазване на топлото време за следващите три месеца с температури с между 1 и 2,5 градуса над нормата за някои