събота, юни 19, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Март: Земеделие под карантина

Ще успее ли администрацията да смекчи негативните последици от извънредното положение за фермери и преработватели

Преразпределително плащане

Някои биха си помислили, че няма такъв сценарий на филм, блокади, карантини, КПП-та и ограничения, и всичко заради един невидим неприятел, пандемията от който обхвана лавинообразно живота на всички европейци.

По-паметливите обаче ще се сетят за филма „Заразата“ с Дъстин Хофман и Морган Фрийман от 1995 година, базиран на книгата Гореща зона, който разказва за подобен сценарий с епидемия от невидим неприятел в малък американски град.

Днес тази епидемия е реалност,

а всички сме в извънредно положение, стопирало нормалния живот и оказващо влияние върху абсолютно всички сфери. Под карантина са институции, компании, бизнес и земеделие. Тепърва ще видим какви ще са последиците за земеделието, и дали тези от които зависи, ще успеят да предприемат адекватни мерки за преодоляването им. За разлика от други сфери обаче, работата на полето не може да се извършва дистанционно, и земеделските производители вече изпитват затруднения с достъпа до обработваемите площи.

Една от видимите последици от форсмажорната обстановка, която тепърва ще окаже влияние върху сектора, ще е

недостигът на сезонна работна ръка за производителите на плодове и зеленчуци,

а въпреки осигурените зелени коридори, затворените граници вече възпират свободното движение на стоки и товари, допълнително затруднявано от неадекватни решения, като вчерашната заповед на здравия министър за забрана на трафика към и от Турция. За сега поне вирусолози и експерти са единни, че коронавирусът не се предава през храната.

През март стартира новата кампания по директните плащания, която май единствена не се влияе от вируси, а Брюксел даде право на страните членки да я удължат до 15 юни.

Иначе чумата по свинете продължава да се разпространява с нови случаи, регистрирани почти през целия месец.

Цените на почти всички агро култури светят на червено заради несигурното положение на пазарите във връзка с пандемията от covid 19.

Въпреки това за сега се очаква добра реколта от основните зърнени и маслодайни култури. През март от агроведомството представиха и окончателния слой допустим за подпомагане през настоящата кампания. 193 проекта в растениевъдството очакват да получат инвестиции, а вече са отворени схемите за подпомагане растителната защита при производството на домати и картофи. Важното е също, че фермерите ще могат да очертават площите онлайн. В онлайн режим премина и подаването на заявления за подпомагане след обявяването на извънредното положение. Отворена и мярката за подпомагане на фермерите, желаещи да отворят малки мандри. Брюксел вече предвиди спасителен пакет от 37 млрд. евро за преодоляване на последиците от пандемията, като позволи по-голям а гъвкавост при прехвърлянето на средства между отделните фондове за подпомагане.

Европейската политика в сектора също е под карантина,

а представянето на новите стратегически документи по зелената сделка може да се забави с най-малко един месец. Законодателната дейност в областта на земеделието се ограничи само с разглеждането на законопроекта за агрохранителната верига, което предвид ситуацията е разбираемо, защото депутатите се вълнуваха основно около параметрите на ограниченията на правата ни, въведени с извънредното положение. Извънредно положение, чийто край за сега не се вижда, но колкото по-бързо свърши, толкова по-добре за всички.