сряда, октомври 21, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Мащабна полицейска акция в германски кланици заподозрени, че използват нелегална работна ръка

Две фирми са попаднали под прицела на проверките заподозрени за внос на нелегална работна ръка

145Четения

Полицейските власти във федералната република са извършили  днес мащабна акция срещу месопреработвателни предприятия в пет федерални провинции, заподозрени, че използват нелегална работна ръка, съобщи „Ройтерс“. На прицел са били основно предприятия в Долна Саксония и Саксония-Анхалт, като са претърсени и предприятия в Берлин, Саксония и Северен Рейн Вестфалия.

В последната провинция се намират и предприятията на станалия печално известен с избухналата епидемия от Covid 19 концерн „Тьониес“. Говорител на концерна обаче отрече, техни месопреработвателни мощности да са попаднали в мащабната полицейска акция. Както е известно вината за избухналата преди няколко месеца епидемия беше хвърлена върху работници от България и Румъния. Вследствие на това стана известно при какви лоши условия се трудят те, което предизвика мащабна дискусия с политически оттенъци.

Според полицейски източници в операцията са се включили 820 служители на реда, като са проверявани основно предприятия, заподозрени, че използват нелегална работна ръка от Източна Европа, Украйна и Беларус. Установени са били 80 лица, заподозрени, че са пристигнали и пребивават нелегално на територията на Германия. Заподозрени за организиране на нелегалния трафик на работници са 10 лица на възраст от 41 до 65 години предимно от руски произход, между които и трима поляци и една украинка. Под подозрение за вноса на нелегална работна ръка са две компании.

От браншовата организация на месопреработвателите коментираха по повод на тази акция, че тя показва, че предвижданите промени в трудовото законодателство касаещи контрола и защитата на работниците е необходимо да се приемат възможно най-бързо.