събота, юни 3, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Мащабни случаи за фалшифициране на мед разкри проучване на експерти от ЕК

Коледно изложение на пчелен мед и пчелни продукти е построено пред сградата на МЗХ в  СофияКоледно изложение на пчелен мед и пчелни продукти е построено пред сградата на МЗХ в София

В 46% от взетите проби от мед в 16 страни членки на ЕС сред тях и от България са открити следи от фалшификация на меда, съобщава AG-Press.eu позовавай ки се на данните от мащабно изследване на качеството на меда в Европа. В кампанията за тестване на съдържанието на меда са се включили 16 държави заедно със Швейцария. Между февруари 2021 и ноември 2022 година на случаен принцип са били взети проби от 320 пратки с мед. За 46% от тези проби експертите са устаовили, че може да има подозрения за фалшифициране на меда, което означава несъответствие с общата разпоредба на Директивата на ЕС за меда според която „… медът не трябва да има добавени хранителни съставки, включително хранителни добавки, нито трябва да се правят други добавки освен мед“

Повече от половината (57%) от операторите са изнесли пратки мед, за които има съмнение, че са подправени с допълнителни захари, а над от 60% (66) от проверените фирми са внесли поне една подозрителна пратка.

Високочувствителните методи за тестване позволяват да се тества автентичността на меда и помагат да се идентифицират подозрителни проби от мед.

Въпреки това настоящите аналитични методи все още не са достатъчно развити на международно ниво и един прост тест не е достатъчен за откриване на фалшификация. Необходимо е подходящо проследяване на подозренията. Резултатите са публикувани в доклада на ЕС Координирани действия за възпиране на някои измамни практики в сектора на меда. Проучването е показало, че към меда все повече се добавят захарни сиропи направени от пшеница, ориз или захарно цвекло.

Важната ценова разлика между автентичния мед и захарните сиропи обяснява защо измамите с мед са много печеливши. Цифрите говорят сами за себе си: средната единична стойност за ЕС за вносен мед е 2,32 €/кг през 2021 г., докато захарните сиропи, произведени от ориз, се предлагат на около 0,40 – 0,60 €/кг. Освен това трудността за откриване на разширението на мед със сиропи прави сектора на меда още по-привлекателен за измамниците.

Директивата на ЕС за меда, която в момента е в процес на преразглеждане, ще позволи включването на разпоредби за още по-добра защита на интересите на потребителите и честните производители чрез изискване за подробно етикетиране на географския произход на меда.