събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Мечка щурмува кошери в Пазарджишко

Според експерти животното е пришълец от Северна България

Екоексперти от Пазарджик са работили по сигнал за мечка, направила пакости по пчелин в Стрелчанско, съобщават от ведомството. Звярът е забелязван неведнъж край различни селища в Средногорието, а хората са притеснени.

Пастири сезирали Регионалната инспекция по околната среда и водите, че са забелязали мечката да се разхожда край пътища до Стрелча, Блатница и Смилец, а в средата на декември дори е забелязана да рови в кошери, за да се нахрани. По сигнала веднага е организирано посещение на мястото на инцидента, включително от комисия, която да оцени щетите, пише „Марица“.

Установено е, че в момента на подаване на сигнала – 14:05 ч. на 10.12.2021 г., мечката не се намира в района на селата Блатница и Смилец в община Стрелча. Данните са потвърдени от представител на ИБЕИ на БАН и от директора на Държавното горско стопанство в Панагюрище. Мечката е с GPS нашийник, от чиито данни става ясно, че животното е преминало през района на 30 ноември и 1 декември и отдавна го е напуснало. В района на Смилец мечката е нанесла поражения на пчелин (повредени са няколко кошера с пчелни пити). Ощетеният собственик, който не е сред сигналоподателите, е подал заявление в ДГС-Панагюрище за изплащане на обезщетение, а на разтревожените пастири е обяснено, че не съществува опасност за селскостопанските животни, които отглеждат.

Сред жители на Стрелчанско се носи мълва, че мечката е преселена от друг район на страната – Смолянско, след като там направила куп пакости. Средногорието пък било избрано, тъй като там е по-слабо застъпено животновъдството и е по-малка вероятността историята да се повтори.

Наша проверка показа, че има практика така да се прави с агресивни животни. Когато даден индивид прояви агресия и особено ако стане опасен за хора и добитък, се преселва другаде. Не става ясно как това решава проблема.

За този екземпляр се твърди, че е дошъл от Северна България, но експерти успокояват, че след нападението на пчелина е тръгнал обратно към родното си място. Трудно обяснимо е обаче как е изминал стотици километри през Стара планина, за да попадне в Стрелчанския край. Топлото време тук явно не му е позволило да изпадне в зимен сън, затова е решил да похапне мед.

 

Виктор Павлов