събота, септември 25, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Между 5000 и 7000 дребни животновъди могат да загубят право да кандидатстват по инвестиционните мерки

Казусът засяга маломерни животновъдни обекти, които не са регистрирани по закона за устройството на териториите

Право на подпомагане по схемата имат земеделски стопаниПраво на подпомагане по схемата имат земеделски стопани

Между 5 000 и 7 000 дребни животновъди, чиито ферми се намират в селските региони могат да загубят правото си да кандидатстват по инвестиционните мерки от програмата за развитие на селските региони.  Това алармира днес пред депутатите от ресорната комисия съпредседателят на браншовата асоциация на овцевъдите и козевъдите Симеон Караколев.

Казусът засяга  маломерни животновъдни стопанства, находящи се в рамките на населените места,  които са без уреден законов статут съгласно разпоредбите на закона за  устройство на териториите. Отправна към тези норми се прави в чл. 137 от закона за ветеринарномедицинската ндейност, касаещ регистрацията на обектите. Сред документите изискващи се з за това са  освен  такива за собственост  или наем на  обекта и договор с ветеринарен лекар се изискват още  копие на документ за въвеждане на животновъдния обект в експлоатация или удостоверение за търпимост съгласно  разпоредбите  на  закона за устройство на териториите.

Именно тези изисквания са приети като условие, животновъдите да могат да кандидатстват с инвестиционни проекти включително и по подмярка 4.1.  . От браншовата организация  днес са запознали с казуса и земеделския министър Десислава Танева.  Очаква се следващата седмица от организацията на козевъдите и овцевъдите да излязат с конкретни предложения за решаването му.