вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Международният съвет по зърното отново намали оценките за производството и експорта на пшеница

Русия, САЩ и ЕС с по-слаби реколти за сметка на Украйна и Австралия

Представителите на браншовите организации съобщиха информация за състоянието на есенниците и готовността за жътва на ечемика.Представителите на браншовите организации съобщиха информация за състоянието на есенниците и готовността за жътва на ечемика.

Заради влошените средни добиви основно в Русия и Канада , експертите на Международния съвет по зърното намалиха своята оценка за глобалното производство на пшеница през текущата стопанска година, информира „Зерно Онлайн“. Според данните от августовския им отчет прогнозата за глобалната реколта е намалена с 6,4 млн. тона до 781,7 млн. тона, което е с почти 7 млн. тона над показателя за миналата стопанска година.

Оценките за Русия и Канада са редуцирани съответно от 28,5 на 24,5 млн. тона и от 81 на 75 млн. тона. По-малка негативна корекция с 1,3 млн. тона е направена в оценката за американската реколта- до 46,2 млн. тона и в ЕС- с 1,1 млн. тона до 136,6 млн. тона. Украйна и Австралия са сред страните с повишени оценки през този месец- съответно от 29,5 млн. тона на 32 млн. тона и от 28,9 на 30,1 млн. тона.

Прогнозата за глобалния експорт на пшеница също беше намалена с 2,3 млн. тона до 182,9 млн. тона, заради очаквания по-слаб експорт на руска и канадска пшеница. С по-висок експортен потенциал се очаква да бъдат Австралия, крайна, Украйна и страните от ЕС.

Експертите са коригирали надолу и своята оценка за крайните запаси от пшеница, които се очаква да достигнат до 277,7 млн. тона.