събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Министър Бозуков: БАБХ е оказала въздействие в полза на голяма фирма за птиче месо

В Агенцията вече втори месец се прави одит

Министерството на земеделието, храните и горите е взело сериозно намушка Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ). Ведомството вече втори месец прави одит, показващ, че Агенцията тепърва трябва да се правят още много проверки. Това съобщи министърът на земеделието Христо Бозуков в интервю за сайта Медиапул – едно от малкото интервюта, дадено за медиите в периода на управление на служебния кабинет.

Земеделският министър заяви, че „много от задълженията на агенцията са аутсорствани (дадени за изпълнение на външни фирми), при положение че самото ведомство е имало възможност да ги извършва”.

За сравнение, численият състав на заетите чиновници в тази агенция възлиза на близо 2 500 души. Като всяка година данъкоплатците осигуряват за дейността на това ведомство милиони левове, които очевидно отиват в джобовете на частни компании, както показва счетоводната проверка, назначена от служебния кабинет. Според отчета на министерството на земеделието за 2019 година, само в системата за безопасността на храните държавният бюджет е отпуснал за ведомствени и административни разходи над 161,5 милиона лева. И така е от години.

Задачата на сегашните одитори е да проверят кои от контролните функции на агенцията са възложени било чрез обществени поръчки, било чрез пряко договаряне на външни фирми. За да се провери защо държавната администрация, която годишно получава над 96,5 млн. лв. като заплати, не изпълнява задълженията си, за които е назначена.

За огромните проблеми във ведомството, което трябва да извършва контрола върху производството и пазара на храни, е писано много. Първо, защото има сериозни „пукнатини” при инспектирането на фермите, в резултат на което схемите с мними стада, за които фермери получават субсидии чрез фалшиви ушни марки, „избуяха” в цялата страна. Всички помним онази трагедия с изоставеното конско стадо в Кюстендилско преди няколко зими, за което недоказан схемаджия беше получил немалко европейски субсидии. Формално наказаха най-малко виновния, докато помощниците от администрацията така и не бяха санкционирани.

Да не говорим масата нередности при производството на млечни продукти с палмово масло, представени за сирене от краве мляко, чийто контрол в търговията е с доста спорна ефективност.

Колкото до огромните нарушения при системата за дезинфекция на камионите с животински товари на трите гранични пункта с Турция при Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново или пък договорите с частните подвижни инсенератори – там дори телевизионните журналистически репортажи не можаха да разклатят ефектно изградената структура за източване на държавни и европейски средства.

От интервюто с министър Бозуков става ясно, че договорите, които БАБХ е сключвала с фирмата, извършвала дезинфекцията по границата, са били удължавани с анекси, вместо да се прави нов пореден търг за обществени поръчки. Сегашният кабинет би трябвало да прекрати досега действащия договор, въпреки че неустойките по него са значителни, призна министърът. Но според него големият проблем е, че държавата би трябвало да извади нови 2,5 млн. лв. от бюджета, ако иска администрацията да извършва тази дейност в бъдеще. Той обаче не даде информация за това какви средства годишно държавата е давала на външната фирма досега, за да извършва тези дейности.

Виктор Павлов