четвъртък, януари 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Министър Танева: 25% е спадът в добивите от пшеница

Това идва в резултат на невероятното засушаване

329Четения
Добивите от пшеница в страната тази година се очаква да бъдат с 25% по-ниски. Това идва в резултат на невероятното засушаване, коментира пред БТВ земеделският министър Десислава Танева.

„На финала сме на жътвата – 96% по днешната справка. Количеството добив по оперативна информация е 4.6 млн. тона“, каза министърът. По думите на Танева, за изхранване на населението и за фураж са необходими 1,5 млн. тона пшеница, като влизаме в новия пазарен сезон с преходен остатък от 300 хил. тона близо или общ ресурс около 4,9 млн. тона.

Танева коментира, че миналата маркетингова година България регистрира рекордния си износ на пшеница – 4.8 млн. тона.

„Добивът, който очакваме тази година е с 25% по-нисък и затова тези добиви като резултат идват от невероятното засушване, особено в Източна България. Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, частично Ямбол и Стара Загора са областите с рекорден спад на добивте на пшеница“.

Като причина за този спад тя посочи силното засушаване още през есента на миналата година и липсата на влагозапасеност в почвата.

Десислава Танева:Шест области са особено засегнати. Сред тях попада и житницата на България – Добруджа. 1.2 млн дка се реколтират там, а има много 100% пропаднали площи. Силистра, Добрич, Варна, Бургас, частично Ямбол и Стара Загора са с рекордно ниски добиви, никога не е реколтирано толкова малко зърно.Ако вземем справката за почвената влага от декември 2019 г., има само 10 % от нужната стойност на влагозапасеност.

Танева припомни, че прогресивно регистрираме все по-големи добиви, а предходната година сме отчели рекорда си на износ на пшеница – 4.8 млн. тона, което ни постави на 11-то място в света по експорт на зърнената култура.

Тази година възможностите за износ трябва да бъдат ограничени, за да не се стига до обратното – внос на пшеница, обяви Танева.

Десислава Танева: „Цената на пшеницата се определя от международни борси, нашата страна не може да бъде фактор. С подобни спадове на реколтата влизат Румъния и Унгария. Независимо от това Европейският съюз ще си остане на позиция нетен износител. Очакват се данните от Украйна и Русия, тъй като от тях много зависи определянето на цените.”

Земеделският министър увери, че има достатъчно жито за производството на хляб и фураж у нас, за което са необходими. 1.5 млн. тона пшеница.

Виктор Павлов