петък, май 14, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Министър Танева реагира светкавично по молбата на Жан-Клод Ван Дам за продаденото в Норвегия куче

БАБХ ще даде разрешение на норвежците чихуахуато да дойде обратно в България

Малкото чихуахуа, продадено от българи на норвежци, ще бъде спасено след апела на холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам. Това съобщават от Дарик нюз, които първи огласиха за обръщението на екшън героя, притекъл се на помощ на животното, което трябваше да бъде умъртвено в Норвегия във вторник.
След  публикация в медията последва светкавична реакция на земеделския министър Десислава Танева и депутатката Десислава Атанасова от ГЕРБ, завършила с щастлива развръзка – кученцето ще бъде спасено.
БАБХ ще даде разрешение на норвежците чихуахуато да дойде обратно в България. При пристигането на кучето в страната ще бъдат извършени допълнителни изследвания, които да удостоверят здравословното му състояние, след което ще бъдат предприети действия по предаването му на отзовалите се желаещи да го осиновят в София.
В операцията по спасяването на животното от евтаназия се включиха шефът на Българската агенция по безопасност на храните проф. Желязков и посланикът ни в Норвегия – Вера Шатилова. БАБХ ще приеме връщането в Република България от Кралство Норвегия на кучето Рая от породата чихуахуа, гласи официалното съобщение на агенцията.
По информация на Явор Гечев от “Четири лапи” – става въпрос за нередовни документи, издадени на животното от наш ветеринар от Тервел, откъдето са продавачите и където му е издаден паспорт и поставен микрочип.
“Лекарят е поставил ваксина срещу бяс с изтекъл срок на годност – по документи е поставил ваксината 10 дни преди да издаде паспорта. Той слага ваксина на 10 август, тя изтича по срок на годност след 2 дни, а след 10 дни е издаден самият паспорт.
“Издал е паспорт, но паспортът явно е фалшив. Освен това ваксината е поставена преди навършване на 3 месеца на животното, каквото е изискването. Точно за 5 лева кокошкарска история, а кученцето е продадено за над 2000 лева”, коментира Явор Гечев, с когото са се свързали купувачите от Норвегия.
“Кученцето е изведено от България в Норвегия на 9 септември, а продадено на 20-ти”, уточни Гечев. Продавачите са сънародници от Тервел, които живеят в Норвегия.
На 21 септември норвежките лекари поставят ваксини, но се разбира за фалшивите документи и се свързват с българските власти.
“Нашият ветеринар не е въвел данните от поставения микрочип и паспорта в системата на БАБХ, което е основният пропуск и което е усъмнило норвежките власти. Те се свързват с БАБХ, откъдето им потвърждават, че данните не са въведени.
Ако има изобщо някаква вина на БАБХ в случая, то тя е в занижения контрол. Това е масова практика – при чипиране и издаване на паспорт ветеринарните лекари да не въвеждат данните в системата на БАБХ”, обобщи Гечев.
“По-притеснителното е, че може би съществува такава схема. Може би с този случай трябва да се занимава прокуратурата”, каза Гечев.
“В случая българските власти се оказаха по-гъвкави от норвежките”, обобщи Гечев.

Виктор Павлов