неделя, юни 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Министърът на земеделието даде старт на жътвата

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов даде старт днес на Жътва 2024 в землището на с. Златитрап, област Пловдив. Ритуалът е в рамките на инициативата „Хляб на мира“.

Между 6,1 и 6,3 милиона тона среден добив зърно е очаква тази година, очаква се и качеството да е много добро. Това каза служебният министър на земеделието Георги Тахов на полето край пловдивското село Златитрап, където даде началото на тазгодишната жътвена кампания.

Зърнопроизводството е един от най-стабилните сектор, които допринасят за принадената стойност на националната ни икономика, отбеляза министърът.

Тахов посочи, че българските зърнопроизводители изнасят продукцията си в над 30 държави и изрази надежда да се запазят квотите, но този въпрос ще получи решение на среща в Брюксел след две седмици, в която ще участва и той.

Средно по над 500 кг от декар се очаква да е тазгодишният добив от зърно. Складовете за съхранение на зърно са свободни на 80%, затова не трябва да има притеснения за прибирането и съхранението на реколтата, съобщи в Златитрап земеделският министър Георги Тахов.

Виктор Павлов