четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Модернизират три pticeферми в Добричко с близо половин милион лева

Стопанствата ще вложат близо 1 млн. лева за повишаване на биосигурността

Общо около 20 млн. лева са получили фермерите за изпълнение на ангажименти за хуманно отношениеОбщо около 20 млн. лева са получили фермерите за изпълнение на ангажименти за хуманно отношение

Три животновъдни стопанства в региона на Добрич ще бъдат модернизирани със средства по селската програма с цел увеличаване на тяхната биосигурност, информира БТА. За целта ще им бъдат отпуснати общо 443 хил. лева , като те ще вложът допълнително над 363 хил. лева в превантивните мерки за справяне със заразните болести. Сред тях е и най-голямото предприятие за производство на яйца, което се намира в село Дончево. То ще монтира четири дезинфекционни станции с фотоклетки, сензорно нагряване и автоматично дозиране на препарати за обеззаразяване. На станциите ще се извършва цялостна аерозолна дезинфекция на влизащите в птицефермата автомобили. Така ще се намали рискът от пренасян на болести.

Ще бъде закупена и мобилна машина за дезинфекция на всички пътища около сградите за отглеждане на птиците. Планира се да бъде доставен и и инсинератор за обезвреждане на странични животински продукти, както и да бъде изграден склад за обеззаразяване и временно съхраняване на тор.В проекта ще бъдат вложени над 586 000 лева, от които повече от 294 000 лева са безвъзмездно финансиране.

Земеделски стопанин, който отглежда патици в добричкото село Бранище, също получава европейско финансиране за подобряване на безопасността при съхраняването на фуражи като се закупят нови контейнери за съхраняване на храната за птиците.

Част от средствата ще отидат и за птицеферма в Генерал Тошево. Планира се да бъдат закупени автоматични бариери за контрол на достъпа на превозни средства, както и станция за дезинфекцирането им. Ще бъде доставено и оборудване за дезинфекция на персонала, ще бъдат закупени водоструйни машини и моторни пръскачки, както и съоръжения за съхранение на фураж и инсинератор.