четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Момиче от Нидерландия кара колело до Токио, за да популяризира регенеративното земеделие

Мисията и е да повишава информираността на хората за ползите от регенеративното земеделие, твърди младата състезателка

Фермерският фестивал “Произведено във фермата” при Министерството на земеделието ще има утре, 5 май, специална гостенка: младата спортистка Кирстен Вийлард, която кара колело от Нидерлндия до Токио, за да популяризира регенеративното земеделие. Това съобщават организаторите от „Биоселена“. Начинанието предприето от нея е твърде амбициозно, и тя планира да премине близо десет хиляди километра до столицата на тазгодишнаъ лятна олимпиада летна о за да популяризира ползите от регенеративното земеделие.

. Преминала през Белгия, Люксембург, Франция, Швейцария, Италия, Австрия, Словения, Хърватия и Сърбия, тя вече е в България. Във всяка една от тези страни Кирстен посещава различни ферми, срещайки се с различни производители, На фермерския пазар тя ще се срещне с производители на устойчиви храни и ще разговаря с представители на организаторите от „Биоселена“ и на фондация „Велоеволюция“.

От около 20 години Кирстен е професионална състезателка по гребане и
макар да има завидни успехи, на три пъти – 2012, 2016 и 2020 – не успява да спечели олимпийска квота: отчасти лош късмет, отчасти травми. Приятелят й Дирк обаче ще се състезава в Токио 2021 в нидерландската четворка за мъже с добри шансове за успех. И Кирстен решава да проправи свой път до Токио: с колело!

„След като изпуснах Олимпийските игри като гребец, тръгвам по алтернативен път до Токио: с колело. Мисията ми е да повишавам осведомеността и да събирам дарения за проекти за регенерация на екосистемите“, разказва Кирстен Вийлард. „Регенеративното земеделие превръща сухите запустели райони в плодородни, използвайки комбинация от животни, интелигентно земеделие и стари природни принципи. Така се възстановява биологичното разнообразие“. Тя е убедена, че с работата с природата, вместо срещу нея, такива проекти имат капацитета да дадат втори шанс както на природата, така и на обществото.

Регенеративното земеделие – наричано още интелигентно климатично земеделие – залага на земеделски практики, които възстановяват почвата, връщайки в нея въглеродния двуокис (CO2). Практикуването му от големите производители на храни, но и от малки ферми подобрява природните ресурси, вместо да ги изчерпва. Освен това то е е доказало, че е възможно да се отглеждат пресни, здравословни храни по устойчив начин, в обновена почвена екосистема, с намалена зависимост от торове, пестициди и хербициди. Така пчелите и другите опрашители се връщат на полето, а птиците и полезните насекоми помагат опазването им от вредителите.