петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

МЗХ кани за утре представители на земеделския бранш да обсъдят новите предложения

Зърнопроизводителите ще доказват дали са били на загуба чрез опростен механизъм

Земеделският министър Кирил Вътев съобщи по време на изнесено заседание на парламентарната комисия, че екип от експерти на министерството е подготвило нови предложения към земеделския бранпш, които ще бъдат представени утре от 18 часа. Той покани представители на всички браншови организации да се запознаят с тези предложения.

Предлага се вместо с данъчна декларация, зърнопроизводителите да доказват дали през миналата година са били на загуба или не чрез опростена справка за приходите и разходите.

Законопроекта за изменения на закона за арендата се очаква да бъде представен след утрешното заседание на консултативния съвет по поземлени отношения. Освен това се подготвя законопроект за промяна в закона за кооперациите, който да включва отделен раздел насочен към кооперативите. Той се подготвя от австрийски експерт, познаващ много добре кооперативното дело у нас, съобщи Вътев.

В ход на разработка са и законопроект за аграрната камара, в който да се включи и закон за браншовите организации. Очаква се до края на март да са готови първите текстове.  Законопроекта за промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи е готов, като експертите са се съобразили с исканията за приоритетно даване на земеделски земи от общинския поземлен фонд на фермери по места, преди да бъдат пуснати на търгове.

Що се отнася до промените в закона за собствеността и ползването на земеделските земи Лидия Стоянова от МЗХ внесе яснота, че се предлага изменение на член 37 в, като се промени начина на сключване на доброволни споразумения като се предвижда те да влизат в сила  ако са налице подписи на 2/3 от от участниците в тях като обхваща площ не по-малко от 2/3 от площта на масивите за ползване, а останалите 1/3 от площта на масивите да се разпределят по сега съществуващите правила.

Днес е получен позитивен отговор по предложения законопроект за подпомагане на земеделските производители, който тепърва ще бъде подложен на обсъждане.

Преди началото на заседанието на ресорната парламентарна комисия на брифинг в МС премиерът Николай Денков предложи подписването на нов меморандум със земеделците. „Единственият начин да излезем от тази ситуация е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделците, които имат нужда от помощ, а не да се раздават средства на калпак“, заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет.