понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

МЗХ: Обсъжда се възможност за разширяване на нови защитени зони от градушка

Работна група обсъжда възможност за разширяване на нови зони, които да са под защита от градушки, за да бъдат предпазени възможно най-много стопанства и площи от потенциални рискове. Това каза заместник-министрът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на дискусионния форум „Справедлив ли е зеленият преход към работещите в сектор Земеделие. Синдикатите настояват: Мисли зелено – действай умно – Хората го заслужават!“, организиран от Федерацията на независимите синдикати в земеделието. Припомняме, че след извършен анализ от Изпълнителната агенция „Борба с градушките“, по искане на настоящото ръководство на МЗХ, стартира процедура по изграждането на 24 нови ракетни площадки за уплътняване на противоградовата защита в страната, както и в райони, в които досега не са попадали в обхвата на защита. Заместник-министърът допълни, че предстои работната група да изготви анализ, като целта е да се планират дейностите и да се търсят възожности за осигуряване на бюджетен ресурс за изпълнението им.
„Климатичните предизвикателства не могат да се покрият на 100%, но Министерството на земеделието и храните полага усилия за превантивни дейности“, каза още заместник-министърът.
По отношение на Зелената сделка заместник-министър Капитанов коментира, че изискванията, които бяха заложени през миналата година за спазване на екологичните стандарти и поддържане на земята в добро техническо състояние, утежняват земеделските стопани. Той припомни, че предстои анализ и нов дебат за Общата селскостопанска политика.
Заместник-министър Капитанов добави, че има заложени стимули за подпомагане на заетите в сектора и даване възможност на млади земеделски стопани да кандидатстват по различни интервенции. „Темата за осигуряване на трудовата сила в земеделието и задържането на младите хора в него е едно от основните предизвикателства в сектора“, каза още той.

Виктор Павлов