сряда, септември 23, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

МЗХГ готви законови промени, с които ще развърже ръцете на ветаринарите

МЗХГ

Заради отказите на някои стопани да дадат втори проби, останалите не могат да заселят нови стада с животни след края на карантонния срок

3.06ХилядиЧетения

Аграрното ведомство готво законови промени, с които да развърже ръцете на ветеринарите, каза пред БНР заместник- министърът Янко Иванов. Той оправда промените с факта, че “когато е бил подготвян самият закон, никой не е предполагал, че ще се изправим пред такива ситуации. Но очевидно е, че след като има прецеденти, това може да се повтори – да има рецидиви”, визирайки ситуацията с чумата по нребните преживни животни.

По отношени на последиците от отказа на някои фермери да дадат втори проби, Иванов заяви: 21 дни след убиването на последното животно и завършването на заключителна дезинфекция е възможно фермите и стадата да се населят повторно. Няма как при наличие на стадо, за което не знаем какъв е здравният статус – дали е инфектирано или не, да се допусне населване отново. Тоест, те сега са причина да не може и другите стопани да населят своите ферми.”

NivaBG.com