вторник, юли 27, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

МЗХГ ще плати обезщетения на пострадалите стопани в Българене

Местните хора се оплакват , че това е най-голямото бедствие за последните 60 години

С информационен щанд по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. ще се представи Министерство на земеделието и храните по време на Фестивала на народните традиции и художествени занаяти и панаира на киселото млякоС информационен щанд по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. ще се представи Министерство на земеделието и храните по време на Фестивала на народните традиции и художествени занаяти и панаира на киселото мляко

Аграрното ведомство ще изплати компенсации на пострадалите земеделски производители в плевенското ело Българене, съобщи БНР. Падналата градушка с големина на лешник в региона е унищожила цялата реколта  от жито, царевица и слънчоглед, като са поразени и плодните дръвчета. „За съжаление градушката ни уби. Посевите в определени землища са унищожени на 100%. Крайно време е земеделците в региона да се обединят, и да се борят за превенция срещу градушките”, написа местен жител след вчерашното природно бедствие в социалните мрежи. Градушка е паднала и над село Каменец. Според местни жители подобна градушка в района не е падала от 60-години насам. От регионалния команден пункт на агенцията за борба с градушките в Долни Дъбник са отказали да дадат повече информация.

„Получавайки първата жалба  ще сформираме  комисия, която ще отиде на място и ще опише щетите на хората в рамките на следващите ден два”, каза кметът на община Левски Любка Александрова.  Землщето на село Българене е 25 хил. декара. “На тези, които са в дворовете, на база на оценката на щетите при домати, овошки и така нататък, ще се направи помощ “де минимис”. На земеделските стопани на полето правим оценка на база на оценките за пропадналите площи. По най-бързия начин ще организираме изплащането на до 80 процента от разходите. Няма да ви караме да ни представяте счетоводни разходи. Технологичната карта е достатъчно подробно разписана, за да нямате притеснения от гледна точка на това какви биха били  разходите към момента на всички обработки от оране, сеене, пръскане. Включително ще видим и нашите институти към Селскостопанска академия, които са производители на семена, да доставим семена”, каза министър Порожанов.