събота, май 15, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

На 18 януари: ВАС се произнася за малките компенсации за избити прасета

БАБХ оспорва това съдебно решение и Върховният адмиинстративен съд отново ще разгледа решението на търновския съд

Както писахме преди дни, собственикът на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово успя да се пребори с държавата за изплащането на по-голямо обезщетение за избитите животни заради Африканската чума по свинете.

Фирма “Биляна” ООД спечели делото в Административен съд – В. Търново срещу Агенцията по храните, определила обезщетение от 4,2 млн. лв., което магистратите променят на 5,4 млн. лв. Причината е, че при формиране на обезщетението са ползвани данни на Националния статистически институт, които не отговарят на пазарните.

Съдът постановява също Областната агенция по храните във Велико Търново да заплати на дружеството сумата от близо 30 000 лв. разноски по делото. Решението на търновските магистрати е обжалвано във Върховния административен съд, който предстои да се произнесе по казуса.

От своя страна БАБХ оспорва това съдебно решение, така че на 18 януари 2021 година Върховният адмиинстративен съд отново ще разгледа решението на търновския съд. Дали ВАС ще потвърди първата присъда, ще се разбере до месец-два.

Кой крив, кой прав, предстои да се разбере до месец-два.

Виктор Павлов