сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

На 5 октомври: Откриват груповия лов

Ловците поискаха финансиране, за да изпълняват мерките срещу АЧС

На 5 октомври ще бъде открит груповият лов на местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня. Това става ясно от писмо на изпълнителния директор на ИАГ Мирослав Маринов до ръководството на НЛРС-СЛР.

В писмото се подчертава, че във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете ловът на територията на цялата страна трябва да се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция.

Както вече писахме с промени в закона земеделският министър вече може официално да променя ловните срокове. При усложнена епизоотична обстановка, като част от мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните, земеделският министър, по предложение на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните и/или на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите и след съгласуване с министъра на околната среда и водите, може да променя сроковете за ловуване на дива свиня. Също така в правомощията му влиза да ограничава или забранява лова на някои видове дивеч, както и да прилага санитарен отстрел на диви животни.

Според новите тексетове, министърът на земеделието вече може да разрешава групово ловуване на дива свиня в не повече от три дни, включително събота и неделя, от 7 последователни дни за един ловностопански район. Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство.

Също така при свръхпопулация на хищници земеделският министър може издава заповед за регулиране на числеността им, по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите и след съгласуване с министъра на околната среда и водите.

Виктор Павлов