събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

На Спасовден фермерският пазар е на гости на Университета по хранителни технологии

Студенти ще подготвят специални сладкарски и хлебни изделия

Н.Пр. Беа тен Ташер, посланик на Нидерландия в подкрепа на дамите зад щанда на фермерския пазар

Днес фермерите участващи в традиционния фермерски пазар пред земеделското министерство ще са на гости на Университета по хранителни технологии, съобщават от организаторите. След успешно първо издание през 2020 година, Фермерският ни фестивал „Произведено във фермата“отново гостува на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Там сме на 10 юни 2021, четвъртък, точно на Спасовден, когато там има Ден на отворените врати!

Фермерският пазар ще е част от „3 в 1“ събития на 10 юни 2021 г. – Ден на отворените врати за кандидат-студенти, празник на хляба и второто издание на фермерския фестивал „Произведено във фермата“.
И понеже Спасовден е празник на хлебарите и сладкарите, в катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ на Университета ще има специално събитие за хляба. Под ръководството на преподавателите си студентите ще подготвят разнообразни хлебни и сладкарски изделия за професионалния им празник – Спасовден. Ще могат да се дегустират и купуват.
Демонстрации ще прави и прочутият пловдивски хлебар Георги Лефтеров.И ние се каним да ви изненадаме с хляб с квас и сладки, за които в София на Фестивала ни се вият опашки.
Ще имате възможност да си купите най-различни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони страната със запазена природа: сирене, кисело мляко, мед, био вино, сладка, сиропи, преси плодове и зеленчуци, билки, подправки, цветя, натурална козметика, сувенири от дърво…  И разбира се, хляб с квас и други продукти!
Много от храните са биологични, повечето са  произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.
Традиционно Фестивалът  „Произведено във фермата“ се организира  пред Министерството на земеделието от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, известна с дългогодишната си работа за скъсяването на веригата на фермерските храни и подкрепата за малки производители.