вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

На тихия фронт борбата продължава

Ще успее ли новата власт да се справи с мините, оставени в земеделието и горите от старата

Опити за измами в ДФЗОпити за измами в ДФЗ

Продължават явните и тайни битки в земеделието. Битки за политическо надмощие в един от най-важните сектори, както по отношение на икономическата и продоволствена сигурност особено в настоящата ситуация, така и по отношение на контрола върху настоящ или потенциален бъдещ електорат. Каквото и да си говорим, и разпределението на субсидиите сред фермерите, и влиянието в сектори като горския, та дори разпределението на доставките по училищните схеми между отделни фирми и производители може да се използва в изграждането на влияние на по-високо политическо ниво. И това го знаят най-добре представителите на опозицията в сегашния състав на парламента, които в продължение на повече от десетилетие дърпаха конците на различни властови механизми посредством разпределението на влиянието в отделните подсектори на земеделието.

А със своята браншова раздробеност тези сектори позволяваха дълги години тези от които зависи благоденствието им, да ги дърпат като струни на цигулка, когато искат да удовлетворят исканията на едни, за сметка на други, създавайки изкуствени разделения било между птицевъди, свиневъди и говедовъди, било между животновъди и зърнопроизводители или производители на плодове и зеленчуци. Примерите за подобна политика в последните години особено след влизането ни в ЕС са толкова много, че дори оказаха деградиращо влияние върху отделните сектори, които в процеса на препирни за субсидии вместо да са единни, винаги да искат повече за едни за сметка на другите.? Противопоставяне от което губи земеделието като цяло, а това разделение се усеща още повече сега в условията на глобална геополитическа и продоволствена несигурност.

Подобна политика, в която от една страна на министерството му се налага да следи такива препирни и в ролята на арбитър да решава кой прав и кой крив в исканията си, а от друга да се водят подмолни битки на тихия фронт за политическо надмощие и то в условията на четирипартийна коалиция, изглежда няма как да се промени толкова бързо и с магическа пръчка.

Наследените проблеми, както признаха и от агроведомството по време на последното заседание на комисията по земеделие преди Великденските празници, не са от един или два, а поне от три четири състава на парламента. Проблеми свързани със загнездилите се още от 2007 година корупционни схеми основно по селската програма, които я направиха да изглежда отвън бляскава и красива, а отвътре като загнила и проядена от червеи ябълка, неспособна да осигури нужната жизнеспособност и на регионите и на земеделието. За това допринасят както забавени и затлачени проекти по различни мерки от вече приключващата програма, така и петното оставено от станалите синоним на корупция „къщи за тъщи., за които стана известно, че по 70 от над 280 заведени дела пред административния съд от ДФЗ са издали актове за финансови корекции не по закона за управление на средствата от еврофондовете, а по закона за обществените поръчки. Това означава потенциална загуба на средства за българския и европейски бюджет от прекратени дела поради некоректно издадени актове. Отговорност за подобно юридическо безхаберие едва ли някой ще поеме, каквато отговорност все още не е поета и от бивши служители на фонд „Земеделие“, отговорни с подписите си за реализирането на проекти за къщи за гости на приближени партийни функционери. Известно е че дълги години конците във разплащателната агенция се дърпаха от кадри близки до ДПС, някои от които сега пазят топли кресла в Брюксел.

Притесненията за това, че в резултат на забавени и неизпълнени проекти, страната ни може да загуби още повече средства по пРСР наистина са основателни , и това беше признато и от новия шеф на фонда Николай Каварджиклиев. „Това ме притеснява повече, отколкото дали ще се сключи една или друга сделка. Въпросът е ключов и касае не само проекти, които сега влизат, но касае и стари проекти и такива, които са в период на изпълнение“, заяви той. Според него ако не се реши този въпрос, неусвоени могат да останат около 12 милиона лева, от отказани проекти само за първото тримесечие на годината. .До момента има около 600 обработени процедури за отказани или оттеглени проекта.

Редица забавени проекти особено по подмярка 4.1 се нуждаят от промени в ценовите оферти за да отговорят на сегашната ситуация на по-висока инфлация и цени. По подхода „ЛИДЕР“ има около 500 проекта в различен стадий на на договаряне и одобрение, а по него са договорени под половината средства от планирания бюджет. Предстои съдбата на всички изостанали проекти да се решава от работна група.

По последни данни от ИСУН реално разплатените средства по процедури от ПРСР , които преминават само през тази система са 26,4% при договорени 66,8% от средствата. Трябва да напомним, че през исун минават само проектите по инвестиционните мерки. Само за 2022 година поне от справката дадена от Каварджиклиев на депутатите става ясно, че е впрегнат почти целия ресурс по придвижването на общо 4082 проекта по различните мерки от ПРСР по които вече работят 193 екипа от служители. Общият бюджет за кампания 2021 година е 1,95 млрд. лева, при оторизирани за плащане 1,22 млрд. лева и оставащи да бъдат платени 772 млн. лева.

Подмярка

брой проекти

брой работещи екипи

4.1

1868

80

4.2

449

6.1

218

10

6,3

1491

79

19,2

56

24

ОБЩО

4082

193

Надеждите са с промени в устройствения правилник ДФЗ да се „отпуши“, работата му да стане по-ефективна и да бъдат отстранени организационните пречки за забавяне или затлачване на проекти.

Освен в земеделието битки на тихия фронт продължават да се водят и в не по-малко горещия сектор на горите. Там опитите на БСП да овладее сектора за сега бяха стопирани успешно с уволнението на дългогодишния ресорен заместник министър Атанас Добрев, и благодарение на активните действия на Александър Дунчев, разкрил редица меко казано спорни сделки за добиване и търговия с дървесина на привилегировани фирми но там липсата на контрол и местното самоуправство ежедневно раждат нови случаи носещи потенциални загуби за държавата под формата на източване на средства от горите, та дори и на такива, вързани с изграждането на горски пътища. Както и депутатът обаче призна, е трудно да се излезе от блатото, след като десетилетия в горите не се е правило абсолютно нищо, а опитите да се наложат шокови промени води до объркване на редовите и почтени кадри от средния ешелон. Дори министърът на земеделието се оплака, че има реална опасност в аграрното министерство да не останат достатъчно кадри с които да се провежда политиката в горския сектор. Даже и агенцията по горите да стане независима структура подчинена директно на премиера, каквито са плановете, то в министерството ще останат държавните горски предприятия, които до края на годината трябва да бъдат реформирани, и да загубят сегашния си статут на търговски дружества, а за осъществяването на подобна промяна също са нужни кадри.

Дали продължаващите битки на тихия и явния фронт ще доведат до видими резултати в един от най-големите приоритети на новата власт- справяне с корупцията в еврофондовете ще зависи и от това, как ще тръгне и усвояването на средствата по вече одобрения план за възстановяване и устойчивост, и особено от това колко време ще отнеме одобряването на стратегическия план за следващия програмен период на ОСП. Предвид очаквания кратък живот на коалиционното правителство, не е ясно обаче, дали и доколко ще стигне времето за подготовка на националното законодателство, с което трябва да се изпълни със съдържание рамката на стратегическия план. До началото на влизането му в сила не остава почти никакво време, само около 6 месеца. Зададат ли се обаче нови предсрочни избори, битките на тихия фронт за привличане на електорат ще се разгорещят до… червено. Това носи огромен риск за земеделието да изпадне в глуха линия, а фермерите освен предизвикателствата да се справят с всички натрупани до момента трудности , ще са изправени и пред неизвестността за това, какво ще следва за тях от началото на 2023 година.