неделя, март 29, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Над 10 млн. лв загуби ще понесе свинекомплексът в Никола Козлево

Там се отглеждат 24 500 свине, на които от утре започва умъртвяването

Гардоприм Плюс Голд

Тежка финансова криза ще преживее фермата за свине в Никола Козлево.„Загубите за собственика на свинекомплекса ще са над 10 млн. лв.”, каза прокуристът на свинекомплекс „Тетрахиб“, който е собственост на „Бони Холдинг“ АД“ Цветан Илиев по време на заседанието на Областната епизоотична комисия в Шумен. Той заяви още, че 70-те работници, които са заети във фермата, ще останат на работа.

Шест месеца ще бъдат необходими, за да се обеззарази свинекомплексът пък прогнозира проф. Георги Георгиев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Той допълни, че проучването за причините за заразата ще продължи. „Ясно е, че на територията на свинекомплекса е проникнал вируса. Мерките на биосигурност функционират, има създадени необходимите мерки за опазване на животните, но някъде вътре в системата има пробив. Ако не проучим и не намерим начина, по който вируса е проникнал във фермата, ние рискуваме да не можем да натиснем там, на онези фактори, които са важни, за да не допуснем отново пробив“, обясни проф. Георгиев и уточни, че вирусът може да е внесен от гризачи, с храна.

В свинекомплекса в Никола Козлево се отглеждат 24 500 свине, на които от утре започва умъртвяването. Има подготвена и специална площадка за загробването им.

„За съжаление не можем да приложим някакви мерки и да отделим заразените от болните прасета, защото просто инфекцията така е проникнала в обекта, че не позволява това да се направи, ние и нямаме право да го правим, съгласно нормативните документи“, каза изпълнителният директор на БАБХ проф. Паскал Желязков. Той уточни, че все още няма яснота как е проникнал вирусът във фермата в Никола Козлево, която е ферма с добре развита структура, дезинфекционни площадки и организация. „Мерките, които се предприемат, дават своето положително влияние в борбата с Африканската чума. Проблемът с дивите свине е много сериозен и дълго време ние ще се борим с това заболяване в нашата страна“ каза още проф. Желязков и призова всички да изпълняват стриктно мерките за биосигурност. БАБХ разполага с всичко необходимо за поставяне на бърза и своевременна диагноза на заболяването АЧС.

NivaBG.com
Виктор Павлов