сряда, септември 20, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Над 1200 изложители участваха на международното животновъдно изложение SPACE 2023

Форумът предложи решения, базирани на иновациите които да помогнат на фермерите да направят производствата си по-рентабилни

На провелото се между 12 и 14 септември специализирано животновъдно изложение SPACE 2023 в град Рен взеха участие над 1200 изложители. Темата му тази година беше фокусирана върху енергията и нейното ефективно използване във фермата и на полето. По време на SPACE се срещнаха експерти изложители и фермери от цял свят, които получиха сцена за обмен на идеи и решения за настоящите и бъдещи проблеми и предизвикателства пред земеделието. Изложението предложи и специално място за младите хора и студентите, които са бъдещето на земеделието- Espace Jeunes, което им позволи да демонстрират как трябва да изглежда земеделието през техните очи.

Фокусирането на експерти и производители върху темата за ефективното потребление на енергия е логично с оглед на непрекъснато растящите разходи на земеделските производители. Целта на SPACE бе да предложи решения базирани на иновациите за фермерите, които са притеснени от поскъпващите енергоизточници, когато цената на барел нефт приближава 100 долара, а газта е поскъпнала четворно. В зависимост от вида на специализация на дадено стопанство разходите за енергия могат да достигнат между 6 000 и 26 000 евро.

„Тази енергийна криза има големи последици върху земеделието. Когато се повишат цените, фермерите трябва да се справят не само с разходите за енергия, но и за храни на животните и торове. За да се справят с растящите разходи, земеделските производители търсят начини да повишат своята рентабилност. Благодарение на сградите, покривите и дори земеделските площи, сега фермерите могат да се превърнат и в производители на енергия, която да задоволява производс+твените им нужди»“ , заяви президентът на SPACE Марсел Даниел.

Той обаче предупреди земеделските производители да внимават, защото стремежите на ЕС да се ускори развитието на производството на енергия от възобновяеми източници могат да направят земеделските земи много привлекателни за енергийната индустрия.