вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Над 3 млн. кг е вносът на пестициди за деветте месеца на годината

Преобладават опитите за нелегален внос на препарати от Турция

Обученията за придобиване на правоспособност за употреба на продукти за растителна защитаОбученията за придобиване на правоспособност за употреба на продукти за растителна защита

Вносът на пестициди от трети страни за деветте месеца на текущата година по данни на Агенция Митници е достигнал до 3,2 млн. кг, в това число около 50%  или 1,04 млн  кг от Турция. За периода януари-септември 2019 г, количеството препарати за растителна защита, забранени за внос в ЕС и  задържани от митническите органи е 990 литра и 360 кг., по-голямата част от препаратите са задържани на българо-турската граница.

Наскоро известният производител на ябълки от Пловдивско Красимир Кумчев публикува пост в социалните мрежи, в който твърди че ежегодно  нас се внасят нелегално турски препарати за растителна защита, които са на цени до пет пъти по-евтини от българските им аналози, и за които от агроведомството и Агенцията по храните твърдят, че съдържат канцерогенни вещества. Ако това е вярно, Кумчев пита, защо от Турция всеки ден се внасят стотици плодове и зеленчуци, третирани с тези препарати, вместо да се спре този внос . Ако пък твърдението на властите е невярно,и в плодовете и зеленчуците не са открити следи от канцерогенни вещества тогава защо не се разреши легалния  внос на препарати за растителна защита от Турция, които биха излезли по 60-70 лева на декар за българските производители, вместо 300-400 лева за декар.

Справка за внос на пестициди от  Турция и други трети страни за периода януари – септември 2019 г.
Държава на произход Нето тегло в кг
Турция 1 041 179
Други трети  страни 2 242 082
Общо 3 283 262

 

Европейски регламент регулира достъпа на нови препарати за растителна защита у нас

Във връзка с поставените въпроси потърсихме коментар от земеделския министър Десислава Танева. „Вносът на нови препарати за растителна защита се регулира от специален европейски регламент, и ние не можем да разрешим служебно това. Направили сме всичко възможно при постъпване на искане от производител, да придвижим процедурата по издаване на разрешително. Всеки който е поискал достъп до пазара ни, му е разрешен”, каза за Nivabg.com  министър Танева. Другият вариант за достъп на препарати за растителна защита на пазара е по искане на производител и браншова организация, ползвайки анализа на риска в съседни страни членки на ЕС.

„Сега сме стартирали процедура за внос на препарати, щадящи околната среда”, добави тя, като уточни, че става въпрос за мултинационални производители. По-краткия режим за издаване на разрешително между три и шест месеца е, ако се ползват проучвания на съседни страни членки на ЕС. Ще потърсим и позицията на БАБХ за това, дали има регистрирани случаи на внесени плодове и зеленчуци с остатъци от канцерогенни вещества от Турция.