сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Над 350 достигнаха случаите на заразените с коронавируса работници в германските кланници

В Шлезвиг Холщайн и Долна Саксония започнаха масово тестване на работниците

Броят на заразените с коронавируса служители в германските кланници надмина 350 души, съобщава agrarheute.com. Заради разширяването на броя на заразените, федералният министър на труда Хубертус Хаил поиска засилване на контрола в кланниците и особено що се касае до сезонните работници и превоза на персонала. Той обяви, че правителството е получило множество запитвания по дипломатически път относно грижите за сигурността и здравето на сезонните работници.

До момента бум на заразата е регистриран в четири кланници. Около 90 работници са били заразени с коронавируса в кланница в Бюркенфелд. Друга кланница в провинция Северен Рейн Вестфалия беше затворена в края на миналата седмица, след като бяха открити 129 души, заразени с вируса. Между заразените 109 души в кланница в Шлезвиг Холщайн е имало и сезонни работници, настанени в бивша казарма край община Щайнбург. Говорителка на местните власти потвърди, че още след установяване на първите случаи, всички работници са били поставени под карантина. Още 23 заразени работници са установени в още един кланичен обект в Северен Рейн Вестфалия.

В отговор на масовите случаи на заразени селскостопански работници, в провинция Шлезвиг Холщайн започнаха масово тестване на селскостопанските работници в най-големите стопанства. Според данни на местното министерство на икономиката, в провинцията има около 50 големи кланици. Подобни мерки са предприети и в провинция Долна Саксония.