неделя, март 29, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Над 70 фермери участваха в открития ден на полето в ОСПЗ Пазарджик

Някои от традиционните сортове изискват специфична агротехника

Гардоприм Плюс Голд

Над 70 фермери се включиха в проведения през миналата седмица открит ден на полето в Опитна станция за поливно земеделие Пазрджик, съобщават от Селскостопанска академия.

Със собствени сортове участваха представители на  Института по земеделие Карнобат, Института по растителни генетични ресурси – Садово, Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево и Института по полски култури – Чирпан.

Директорът на Опитната станция в Пазарджик доц. д-р Георгиева отбеляза колко важен е правилният избор на вида и сорта. Те трябва да са подходящи за условията на региона, а производителите да се съобразят с микроклимата на Южна България и най-вече този на Горнотракийската низина. Получаването на високи и стабилни добиви е възможно само при много внимателно подбиране на сортове от подходящите видове култури. Оказва се, че някои от доскоро предпочитаните сортове не са достатъчно пластични към промените на климата, а други изискват по специфична агротехника.

Ето защо една от многото задачи, които изпълнява ОСПЗ Пазарджик, е проучване и предлагане чрез демонстративни полета на надеждни за районите сортове от подходящи и предпочитани видове и отглеждането им с точно определена технология.Според нея на откритите дни на полето се гледа като на мост  между селекционерите, производителите на качествени български семена и земеделските производители на всички нива.

Презентация с анализ за влиянието на метеорологичните условия през 2018-2019 г. изнесе гл. ас. д-р Самодова. Тя посочи влиянието на условията върху растежа и развитието на културите, сравнени с предшестващи години. Акцентира и върху засушаването, което през 2018 г. затрудни и забави поникването на всички есенници до края на декември – началото на януари.

NivaBG.com