понеделник, ноември 29, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Надига се бунт срещу нова свинеферма в Пазарджишко

Жители от две села са готови да блокират пътища, за да не допуснат разкриването на свинекомплекса

Жителите на Юнаците и Величково събира​т подписка срещу започналото вече изграждане на нова индустриална свинеферма в ​близкото село Величково, а ако по този начин не успеят да спрат проекта, са готови на гражданско неподчинение, съобщи БНР. Комплексът е съвсем близо до домовете на хората и в двете села, а миризмата от свинете ще е непоносима. Сходен случай е свинарник край Пазарджик, от който цяло лято половината град мирише на животинска тор. Срещу новия обект са се обявили вече над 300 души.
Подписката ще бъде изпратена до Министерския съвет, Министерството на околната среда и водите и Българската агенция по безопасност на храните.

Според местните хора миризмата от фермата ще бъде непоносима и е недопустимо да се отглеждат прасета в промишлени количества в район, където десетки стопани бяха принудени да ликвидират домашните си животни заради африканската чума.

Кметът на село Юнаците Стоян Кузев предупреди, че със съселяните му са готови да блокират пътища, за да не допуснат разкриването на свинекомплекса. “Ще минем към гражданско неподчинение, тоест поетапно ще затваряме пътя”, обясни той.

“Не знам кой и как им разреши в населено място да правят свинекомплекс, тъй като върлува африканската чума. Аз като физическо лице не мога да гледам едно прасе, а той ще гледа пет хиляди. Защо? Питаме управляващите и чакаме отговор естествено от тях. Къде е грижата за малкия и средния бизнес? Трябва ли да накараме и малкото останали млади да се изселят?”, завърша кметът Кузев.
“Не знам кой разреши да се прави ферма в селище, след като върлува Африканска чума, коментира Кузев. На нас ни забраняват по ​1 прасе да отглеждаме, там ще са 5000. Държавата отново защитава крупните производители и погазва интересите на малките. Къде е грижата за малкия и средни бизнес? Трябва ли да накарамеи малкото останали млади да се изселят?”.

До решение за крайни мерки хората стигнали, след като безуспешно търсили помощ и съдействие от институциите.

Виктор Павлов