събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Най-старото радиопредаване за земеделие в Европа отбеляза 70-годишен юбилей

Журналисти от цяла Европа уважиха колегите от хърватското национално радио

В рамките на посещение в Хърватия  на журналисти от 14 страни на Европа, местните аграрни колеги отпразнуваха със специално издание 70-годишния рожден ден на най-старото радиопредаване, посветено на земеделието Emisija za selo, което се излъчва всяка неделя по хърватското национално радио. Сега предаването се води от Мартин Вукович, а последният му брой се състоя на терен- така както се случва всяка седмица в последните трийсет години. Домакин бе фермерът Антон Вракич и неговото семейство, в чието стопанство в село Сичек  работят и синовете му- Йосип Франьо и Мате.

„Моят дядо е започнал да се занимава със земеделие с три коня, като сме отстоявали свободата си и в робство, и по време на комунизма. Сега когато имаме своя държава, всички трябва да сме по-организирани за да успеем”, казва  Антон, който в региона около град Славонски брод  всички знаят като Тоне. Стопанството му днес  разполага както с модерна селскостопанска техника, така и със силози за съхраняване на зърното. Отглеждат близо 200 крави, като Мато се занимава основно с жътвата на зърното и прилагането на растителната защита. Той признава, че през тази година има известно забавяне при прибирането на ечемика заради преовлажняването на почвата

В предаването взеха участие и някои от колегите, работили за Emisija za selo в последните няколко десетилетия, а за приноса на онези, които вече не са между нас беше припомнено с архивни записи.

Журналистите от различните европейски страни споделиха  пред микрофона на Мартин Вукович  своите впечатления  от Хърваттия и местното земеделие и разказаха повече относно бъдещето на общатаселскостопанска политика в Европа, Брекзит и всички горещи за земеделските производители теми.

Посещението беше организирано съвместно от Европейската мрежа на аграрните журналисти (ENAJ)  и Хърватската асоциация на аграрните журналисти, като над 20 аграрни журналисти от Стария континент имахме възможност да се запознаем с различни фермери, да посетим и разгледаме стопанства в няколко области на страната и да разберем повече за нивото на хърватското земеделие от Адриатика през Задар и Загреб до Славония.