четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

„Напоителни системи“ АД с нов борд на директорите, Иванов не изключва отново да сезира ДАНС и МВР за нередностите в дружеството

С пари по плана за възстановяване ще се финансират 50% проекти на фермери за изграждане на собствени водоизточници

МЗХГ

Земеделският министър Иван Иванов е сменил борда на „Напоителни системи“ като не изключва да сезира отново ДАНС и МВР за нередностите в дружеството. Това обяви той пред депутатите от парламентарната комисия по земеделие днес. „Занимавам се с проблемите на „Напоителни системи“ от първия си ден като министър. Ситуацията там никак не е добра. Сменили сме членовете на борда на директорите с прависти от министерството за да може изпълнителният директор да изпълнява работата си“, заяви Иванов.

Ако той по думите му покаже, че има силите и възможностите да изчисти лошите вземания на дружеството и го изправи на крака, ще остане на поста си. „Задачите които сме му поставили са изключително тежки и краткосрочни“, допълни той.
Въпреки пренасочването на средствата по плана за възстановяване и устойчивост за инвестиции в напояването са предвидени 199,5 млн. лева от които 99,7 млн. лева са европейско финансиране и ще отидат при частни стопани. За проекти по плана за възстановяване игрждане на на собствени водоизточници, земеделските производители ще получават 50% финансиране от европейски средства.

Иванов припомни, че „Напоителни системи“ АД е бенефициент и по мярка 4.3 от сегашната програма. Поради съмнения за нарушаване на добрите практики на обществените поръчки той не изключи възможността за финансови корекции, и дори да се стигне до прекратяването на някои от тях и обявявани на нови такива.

„Към момента в централното управление на държавното дружество работят 69 души а на заплатите им дори и вие депутатите ще сте доволни“, заяви още земеделският министър. За да може дружеството да изпълнява дейностите си по ремонт и поддръжка на стопанисваните от него язовири, от земеделското министерство ще потърсят възможности за предоставяне на средства във връзка с дейности по опазване и превенция от вредното въздействие на водите. Иванов призна че преговорите с наетите фири за извършване на ремонт на вече рехабилитирани от тях диги на язовири които се скъсаха не са дали резултат. Именно по този повод Иванов не изключи отново да сезира компетентните органи в страната.