петък, март 31, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Нарастват опасенията на винения бранш, че скоро може да се наложи да етикетира продукцията си подобно на цигарите

От международната организация по лозата и виото обсъдиха със СЗО предупрежденията за здравето на хората върху етикетите за вино

От утреОт утре

Нарастващите опасения сред винопроизводителите на глобално ниво, че скоро могат да бъдат задължени да етикетират продукцията си с етикети подобни на тези при цигарите, които да предупреждават потребителите за евентуалните рискове за здравето накараха представители на Международната организация по лозата и виното (OIV) да иницират среща със Световната здравна организация (СЗО), информира hedrinksbusiness.com. Това може да означава например, че бутилка вино може да носи подобни предупреждения като тези при цигарите, че пиенето на вино може да води до причиняването на рак. Идеята на бранша е да се насърчи умерената консумация на вино като част от здравословния начин на живот, като в тази връзка след срещата с представители на СЗО в Женева от OIV излязоха със нарочно изявление, в което се казва, че тя винаги е насърчавала отговорната употреба на алкохол и за целта е публикувала резултатите от най-различни проучвания за ефектите от консумацията на вино върху здравето.

Очаква се СЗО да приеме глобална стратегия за намаляване на вредната употреба на алкохол през май тази година. В проектоплана на организацията сред предложените действия са освен такива свързани с прилагането на минимални политики на ценообразуване и данъчно облагане, но и разработването и прилагането на предупредителни етикети за напитките.

OIV също така изрази загрижеността си, че виното – заедно с други алкохолни напитки – не само се счита за потенциален канцерогенен продукт като тютюна в очите на СЗО, но и на други institucii , по-специално на ЕС. Доказателство за това е и одобреният през декември миналата година от ЕК доклад на специалната комисия за борба с рака, в който се казва, че няма безопасно ниво на консумация на алкохол, което означава че дори дневна консумация от една капка вино се смята за канцерогенна. Окончателното гласуване на препоръките в този доклад се очаква да се състои на 14 февруари.

Според Игнасио Санчес Рекарт, който е генерален секретар на Comité Européen des Enterprises Vins (CEEV СЗО и ЕС използват погрешно проучване от 2018 година като основа на твърденията си, че дори умерената консумация на алкохол води до вреди за здравето. Браншъ се опасява, че не само намеренията за въвеждане на здравни предупреждения, но и ограниченията в търговията на дребно и рекламата могат да доведат до прекратявне подпомагането на винопроизводителите. Както е известно ЕС предоставя средства за производство и промоция на вина в страните от Общността.