събота, април 20, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Наредбата за касовите апарати остава без поправки

НАП се отказа от последните проектопромени в прословутата Наредба 18

Националната агенция по приходите ще се откаже от последните проектопромени в прословутата Наредба 18 за касовите апарати, публикувани на 1 март от финансовото министерство.

Те поставяха нови изисквания, които щяха да доведат до повторна преработка на всички вече подменени над 56 000 касови апарати, пише Вестник СЕГА.

Сред изненадващо появилите се нови изисквания е касовият апарат да отпечатва наред с дневния финансов отчет и служебен бон, който показва, че апаратът има връзка с мобилен оператор. Освен това се предлага да се променят и две от полетата в данните, които касовите апарати пращат към НАП. Заради тези новости ИТ специалисти алармираха, че се налага препрограмиране на инсталираните вече касовите апарати от нов тип, а също така и повторното им одобрение от Българския институт по метрология. Бизнесът реагира гневно в коментарите си към публикувания за публично обсъждане проект. Промените се появиха дни преди да изтече крайният срок – 31 март, в който всички регистрирани по ДДС фирми, които не използват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати.

„Ще се откажем от тези предложения, за да не се налага повторна преработка на софтуера“, увери говорителят на НАП Росен Бъчваров. Според него друга предложена промяна – в касовата бележка освен часът и минутите, да излизат и секундите, вероятно ще остане, защото не изисквала преизпитване на фискалните устройства.

Междувременно от НАП разясниха какво точно е причинило срива на сървърите й, блокирал във вторник и сряда касови апарати в цялата страна. Той бил предизвикан от неправилно програмирани фискални устройства на един производител. „Става дума за далеч по-често изпращане към НАП на специфични заявки от касовите апарати, отколкото трябва, но това е нещо различно от изпращането на касови бележки“, поясни Бъчваров пред телевизия „България он еър“. Проблемът бил обсъден с програмисти от фирмите – производители на касови апарати, за да не се повтаря. „Добре е, че това се случи достатъчно рано и бе отстранено, преди системата да започне да функционира в пълен обем“, заяви говорителят на НАП. И отново увери, че системата е тествана за около 4 милиарда касови бележки и не се очаквали затруднения в бъдеще.

Виктор Павлов