сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Наши ловци апелираха евродепутатите да отпадне забраната за олово в ловните муниции

Европейската комисия (ЕК) поиска Европейската агенция по химикалите (ECHA) да изготви предложение за забрана на оловото в мунициите, заради риска, на който биват подлагани дивите животни и хората (при консумацията на дивечово месо), чрез употрeбата на този вид боеприпаси. Оловото в риболовните тежести също е обект на предложението за ограничаване. В писмото на ЕК до ECHA, което стана публично достояние на 21 август 2019 г., се изисква ECHA да направи оценка на въпросите, свързани с хуманното отношение към животните, потенциалните злополуки с ловците, използващи оловни боеприпаси и неговите алтернативи.

Тези промени не се приемат добре сред редиците на българските ловци. По този повод председателят на ИК за защита правата на българските ловци Евгени Абаджиев е изпратил официално писмо до редица народни представители и български евродепутати, с апел да прекратят въвеждането на забрана за използване на оловни боеприпаси в ловните муниции. Ето пълния текст на писмото:


АПЕЛ

Към депутатите от Република България в Европейския парламент:

Александър ЙОРДАНОВ,

Ангел ДЖАМБАЗКИ,

Андрей КОВАЧЕВ,

Андрей НОВАКОВ,

Андрей СЛАБАКОВ,

Асим АДЕМОВ,

Атидже АЛИЕВА-ВЕЛИ,

Ева МАЙДЕЛ,

Елена ЙОНЧЕВА,

Емил РАДЕВ,

Иво ХРИСТОВ,

Илхан КЮЧЮК,

Искра МИХАЙЛОВА,

Петър ВИТАНОВ,

Радан КЪНЕВ,

Сергей СТАНИШЕВ,

Цветелина ПЕНКОВА

 

Уважаеми господа, представители на Република България в Европейския парламент,

Вече години наред ставаме свидетели на напъните на европейските зелени партии да прокарват в Европейския парламент безмислени закони, които по своята същност не допринасят по никакъв начин за екологичното пречистване на нашия дом – Земята, но целят чрез тях да рекламират своите „зелени“ инициативи и в същото време да ограничават правото ни на лов – дейност, която за милиони граждани на Европейския съюз е не само хоби, но и спорт и начин на живот и светоусещане.

Такова е и предложението за пълна забрана на оловни боеприпаси в ловните муниции.

Това предложение на първо време изглежда разумно, но практическият ефект за природата ще бъде нулев, а вредите, които ще бъдат нанесени на ловците и дивеча са огромни.

На първо време много голяма чест от ловните оръжия не са пригодени за стрелба с други боеприпаси, освен оловните, което ще налага почти пълна подмяна на ловните оръжия.

Боеприпасите, произведени от стомана или други сплави, които могат да заместят оловото са значително по-скъпи от оловните.

Поради специфичните свойства на оловото – като относително тегло и начин на запазване на топлинната и кинетична енергия, оловните боеприпаси имат много по-добър поразяващ ефект и далекобойност, което ще трябва да бъде компенсирано със значително увеличение на размера, което от своя страна ще доведе до значително намаляване на точността на боеприпасите. Всичко това ще доведе до нарастване на броя на ранения и похабен дивеч и до увеличаване на обема на изстреляните в природата метали.

Поскъпването на оръжията и боеприпасите ще принуди голяма част от ловците от най-бедната държава в ЕС да се откажат от единствената си утеха. Това вероятно е и скритата цел на вносителите на законопроекта.

В този смисъл Инициативният комитет за защита правата на  българските ловци апелира към Вас, нашите представители в европейските институции, да защитите интересите на близо 150 000 български ловци и техните семейства и да гласувате ПРОТИВ това безумие. Ние ще се постараем всеки български ловец да разбере как са гласували българските евродепутати, за да знаят кой защитава техните права”, се заключва в писмото.

 

Виктор Павлов