събота, януари 23, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Национална цел-15% от площите да са за биопроизводство до 2030 г. искат от сектора

Биопроизводителите настоява да се направи анализ на биологичното производство, който да бъде включен в стратегическия план

416Четения

Страната ни да си постави национална цел достигане на 15% на площите за биопроизводство до 2030 година , а в стратегическия план на страната ни за следващите 7 години от развитието на земеделието да се включи анализ на биопроизводството. Това се казва в становище на Българска Асоциация „Биопродукти“ и фондация „Биоселена“ изпратено до медиите. Освен това плащаният а за преход към био производство и за вече сертифицираните стопанства в никакъв случай не трябва да са по-ниски от текущите плащания.

Двете организации призовават българските евродепутати да гласуват за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) и да гарантират, че това ще допринесе за постигането на целите на стратегията „От фермата до трапезата“ и на целите на стратегията за биологичното разнообразие и ще доведе до устойчиви хранителни системи до 2030 г..

Климатичните промени не са мит, а реалност, земеделците са едни от най-потърпевшите от затоплянето на планетата и продължителните периоди на засушаване. В същото време интензивните земеделски практики като монокултурното производство, непрекъснато нарастващите количества пестициди и синтетични торове внасяни в почвата, индустриалното животновъдство и много други са част от причините за климатичните промени и загубата на биоразнообразие. Сега е моментът да се промени модела на финансиране на европейското земеделие. Не можем да си позволим да продължаваме със същите политики още 7 години, за да видим какво ще стане. Трябва да се действа сега.“ Смята д-р Стоилко Апостолов, управител на БИОСЕЛЕНА.

Според Албена Симеонова, председател на Българска асоциация Биопродукти, поставената цел 25% от земеделските земи в ЕС да станат био до 2030 г. е изпълнима, само ако се вземат много сериозни мерки и се действа бързо и координирано. Подкрепата за фермите в преход към био и за вече сертифицираните стопанства е мярка с първостепенна важност. Целта трябва да се заложи в Стратегическия план на България и да се осигурят достатъчно средства за това в следващите 7 години.

Припомня се и позицията на Европейската организация на биопроизводителите, оценила компромисните промени договорени между отделните групи в ЕП като неамбициозни и разочароващи