вторник, януари 26, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

НАЗ: Спазваме законодателство при третиране на земеделските площи

Зърнопроизводителите са против обвиненията на пчеларите

3.73ХилядиЧетения

Националната асоциация на зърнопроизводителите,заяви,че членовете й спазват българското законодателство при третиране на земеделските площи.

НАЗ е категорично ПРОТИВ обвиненията от страна на производителите на мед и пчелни продукти за смъртност при пчелите, причинена от третиране на земеделски площи. Срещу зърнопроизводителите се води целенасочена кампания, която цели дискредитиране на земеделските производители и Министерството на земеделието, храните и горите. Членовете на НАЗ спазват изискванията на Наредба 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, а именно – подаване на уведомления за пръскане. Държавата прави редовни проверки за подаване на такива уведомления и в случай на пропуск се налагат глоби между 3000 лв. и 8000 лв. Обвиненията, че отравянето на пчелите е по вина на зърнопроизводителите, не отговарят на истината. Членовете на НАЗ дават редовно изискваните по Наредба 13 проби за използваните препарати. В същото време производителите на мед и пчелни продукти отказват да дадат своите проби, които да докажат причината за смъртността на пчелите.

От НАЗ заявиха, че голяма част от производителите на мед и пчелни продукти не са регистрирани и не са включени в регистъра на БАБХ, което практически прави невъзможно уведомяването при третиране. “Отправянето на абсурдни и безпочвени обвинения към НАЗ, допълнително улеснено от липсата на единна и широкопредставителна организация в сектора на пчелните производители, дава отражение върху имиджа на българските зърнопроизводители. НАЗ апелира за създаване на Единен електронен регистър за уведомяване, в който да бъдат включени всички регистрирани производители на мед и пчелни продукти. Разчитаме на диалог с тях чрез посредничеството на министерството на земеделието храните и горите”, допълват още от ръководството на асоциацията.

Виктор Павлов